Έντονο ήταν το ενδιαφέρον -και αντίστοιχα η ζήτηση- που εκδηλώθηκε για τη σημερινή επανέκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου. Οι προσφορές έφτασαν τα 16,75 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει 2 δισ. ευρώ.

Με τη σημερινή έκδοση των 15ετών ομολόγων, μαζί με την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων (σε 13 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ το Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δισ. ευρώ από SMP/ ANFA) εκτιμάται ότι καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης Covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα σε περίπου 38 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το συνολικό ποσό, τα 15,7 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται κυρίως από προηγούμενες εκταμιεύσεις του ESM, αποτελούν το λεγόμενο «σκληρό μαξιλάρι» των αποθεματικών, και η εκταμίευση μέρους αυτών προϋποθέτει την έγκριση των επίσημων πιστωτών της χώρας.

Πέμπτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Η χώρα έχει ήδη αξιοποιήσει τις αγορές χρέους τέσσερις φορές φέτος, αντλώντας συνολικά 10 δισ. ευρώ: 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετών ομολόγων τον Φεβρουάριο, 2 δισ. ευρώ μέσω 7ετν ομολόγων με επιτόκιο 2% τον Απρίλιο, 3 δισ. ευρώ μέσω 10ετωών ομολόγων με επιτόκιο 1,57% τον Ιούνιο και 2,5 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 1,22% τον Σεπτέμβριο.

Η σημερινή ήταν η πέμπτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2020. Η χώρα έχει ήδη αντλήσει, στις τέσσερις προηγούμενες εξόδους συνολικά 10 δισ. ευρώ: 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετών ομολόγων τον Φεβρουάριο, 2 δισ. ευρώ μέσω 7ετν ομολόγων με επιτόκιο 2% τον Απρίλιο, 3 δισ. ευρώ μέσω 10ετωών ομολόγων με επιτόκιο 1,57% τον Ιούνιο και 2,5 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 1,22% τον Σεπτέμβριο.