Παρά την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας ασκεί ευνοϊκές επιδράσεις σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους της χώρας, καθώς ευνοούνται από την αύξηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Ήδη, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 21,1% τον Αύγουστο το 2010 και κατά 3,4% στο οκτάμηνο του 2010, έναντι σημαντικής πτώσης τους πέρυσι. Έτσι, οι βιομηχανικές παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν στο οκτάμηνο του 2010 κατά 27,3% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την κατά -9,5% πτώση των νέων παραγγελιών από την εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα το σύνολο των νέων παραγγελιών να αυξηθεί κατά 3,7%.

Η πτώση στην παραγωγή και την εγχώρια ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα αντικατοπτρίζει την σημαντικά μειωμένη δραστηριότητα στον τομέα των οικοδομών, όπου σημειώνεται μείωση του όγκου των νέων οικοδομών βάσει αδειών κατά -24,5% σε ετήσια βάση στο επτάμηνο του 2010, μετά την πτώση κατά -26,6% το 2009.

Επισημαίνεται ότι η μεγάλη κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας έχει συγκρατήσει την πτώση των τιμών των κατοικιών στο -3,7% το 2009 και στο 3,8% σε ετήσια βάση στο εξάμηνο του 2010, μείωση που συγκρινόμενη με τη μικρή αύξηση του κόστους κατασκευής τους υποδηλώνει την επιφυλακτικότητα της ζήτησης και την υπερβάλλουσα προσφορά των αδιάθετων και των προς πώληση κατοικιών, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.