Το αιολικό πάρκο της Δεσφίνας, ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ελλάδας, επισκέφθηκε ο βουλευτής του νομού Φωκίδας, Ιωάννης Μπούγας, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.

Ο κ. Μπούγας είχε προγραμματισμένη συνάντηση με στελέχη των εταιρειών του έργου, αλλά και με τον καθηγητή Κώστα Σουρκούνη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, συμμετέχει στο think tank της γερμανικής κυβέρνησης για ενεργειακά θέματα και για Ηλεκτροκίνηση και έχει μακροχρόνια συνεργασία με την εταιρεία AirEnergy ΑΕ.

Ο βουλευτής Φωκίδας της ΝΔ ξεναγήθηκε στο αιολικό πάρκο και στο χώρο του υποσταθμού ανύψωσης 150/33 kV, είδε από κοντά τη μεγάλη επένδυση, που έγινε στην περιοχή και δήλωσε εντυπωσιασμένος και ικανοποιημένος από την ποιότητα κατασκευής του έργου. Περαιτέρω ενημερώθηκε από τα στελέχη των εταιρειών τόσο για το κόστος του έργου, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη γερμανική επένδυση στην Ελλάδα, όσο και για τα σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Εξέφρασε δε την επιθυμία να προχωρήσουν και νέες ανάλογες επενδύσεις τόσο στην περιοχή, όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια, γεγονός το οποίο αποτελεί στην παρούσα συγκυρία στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και της χώρας.

Από τη μεριά τους τα στελέχη των εταιρειών Enercon GmbH και AirEnergy AE πληροφόρησαν τον κ. Μπούγα ότι έχουν προχωρήσει ήδη στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη νέων αντίστοιχων έργων στην περιοχή της Φωκίδας, καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ieidiseis.gr, επεσήμαναν την αναγκαιότητα να εναρμονιστούν με τους στόχους της χώρας οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι στο παρελθόν παρατηρήθηκαν πολλές παθογένειες, οι οποίες προκάλεσαν καθυστερήσεις στην έγκαιρη υλοποίηση πολλών επενδύσεων, για τις οποίες έλαβε γνώση διεξοδικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Κατά τη συνάντηση, που είχε με τον Σουρκούνη, ενημερώθηκε για όλες τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και για θέματα αποθήκευσης ενέργειας και θερμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σουρκούνης δεσμεύτηκε να προσκομίσει μία προμελέτη για ανάπτυξη μονάδων βιομάζας και καύσης απορριμμάτων, οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και περαιτέρω θα έχουν Περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή, δεδομένου ότι θα βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες.

Συμφωνήθηκε να συνταχθεί ένα MOU μεταξύ του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ (RUB), του Ιδρύματος Fraunhofer και των αρμόδιων ελληνικών αρχών για την προώθηση αυτής της συνεργασίας σε θέματα ΑΠΕ, Ηλεκτρονίκησης και Αποθήκευσης Ενέργειας.

Το Αιολικό πάρκο της Δεσφίνας

Το Αιολικό πάρκο Δεσφίνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας και συγκεκριμένα το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιήθηκε από την AirEnergy για λογαριασμό της Enercon, μέσω των Εταιρειών Vector Αιολική Δεσφίνας Α.Ε. και Vector Αιολική Νότιας Δεσφίνας Α.Ε.