Σχέδια για τη βελτίωση της πρόσβασης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, σε πηγές χρηματοδότησης προβλέπουν οι προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναζωογόνηση του κλάδου, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προτάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα και θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και νομοθετική παρέμβαση για να γίνεται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά η θέσπιση των κανόνων που αφορούν τη βιομηχανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται, επίσης, να προτείνει την παρακολούθηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας των 27 χωρών-μελών της ΕΕ σε ετήσια βάση και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της πρώτης έρευνας της.

Η μέτρηση της ανταγωνιστικότητας θα γίνεται με 12 δείκτες, που περιλαμβάνουν από την παραγωγικότητα της εργασίας και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έως το χρόνο που απαιτείται για να ξεκινήσει να λειτουργεί μια εταιρεία.

«Η πρώτη ανάλυση της επίδοσης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και τις πολιτικές δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης» αναφέρει το σχετικό κείμενο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σε αυτό σημειώνεται ότι πολλές χώρες παρουσιάζουν υστέρηση, ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.