Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρει πως η Ελλάδα κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος- μέλος του ΟΟΣΑ κι εκφράζει την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, αρκεί να συνεχιστούν.

Σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung, ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ακόμη ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων είναι καλύτερος από ποτέ.

«Στην αρχή οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα. Όμως πλέον κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος από τα 36 του ΟΟΣΑ. Δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στην οικονομική ιστορία να μην έχουν οδηγήσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στην ανάπτυξη. Αλλά φυσικά θα πρέπει να συνεχιστούν, όπως έχει αποφασιστεί», δηλώνει και θεωρεί λογικό οι Έλληνες να μην μπορούν να νιώσουν ακόμη την πρόοδο που έχει γίνει:

«Η αγορά εργασίας βελτιώνεται πάντα στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας. Γι’ αυτό εγώ βλέπω πάντα την ανταγωνιστικότητα, η οποία έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα πολύ σημαντικά. Και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, όμως, έχουν μειωθεί δραστικά, από το 15% στο 2%».

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Ρέγκλινγκ και για τα επικείμενα τεστ αντοχής των τραπεζών στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα του ΕΜΣ, τις οποίες χαρακτηρίζει «πρωταθλητές κόσμου» στις μεταρρυθμίσεις.

«Οι τράπεζες στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δεν περιμένω μεγάλες εκπλήξεις από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούμε πολλά κεφάλαια, κυρίως στις πέντε χώρες που προανέφερα. Αυτές οι χώρες είναι πρωταθλητές κόσμου στις μεταρρυθμίσεις, ήδη επιστρέφουν στην αύξηση των εξαγωγών και την ανάπτυξη, αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν», αναφέρει.