Η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL) κάλεσε το Ισραήλ να εντείνει τις προσπάθειες του στον τομέα της καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η MONEYVAL καλεί το Ισραήλ να βελτιώσει και να επεκτείνει τα συστήματα ελέγχου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατά την επιτροπή, στο στόχαστρο των ερευνών των ισραηλινών αρχών θα πρέπει να μπουν χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, κτηματομεσίτες και έμποροι πολύτιμων λίθων και μετάλλων, στις δραστηριότητες των οποίων δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος για την αποτροπή του εγκλήματος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως υπογραμμίζεται.

Η MONEYVAL εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για το γεγονός ότι δεν έχει εισαχθεί ακόμη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της έλλειψης στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η έλλειψη αυτή, τονίζει η επιτροπή, είναι ιδιαίτερα εμφανής στον έλεγχο της δραστηριότητας των ενασχολούμενων με την βιομηχανία και εμπορία διαμαντιών, γεγονός που έχει μεγάλη οικονομική σημασία.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι δεν απαιτείται επαλήθευση της ταυτότητας των πραγματικών δικαιούχων και πελατών στα ταμεία πρόνοιας, στις ασφαλιστικές εταιρίες και στους πάροχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ τονίζεται ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες απαιτήσεις στα πολιτικά πρόσωπα να δικαιολογούν τις πηγές του πλουτισμού τους.