Τους κερδισμένους και τους χαμένους του πρώτου μήνα του 2014, του Ιανουαρίου, εντοπίζει η Deutsche Bank, εν μέσω ενός ταραχώδους ξεκινήματος της χρονιάς, καθώς οι εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές έφεραν τα πάνω κάτω στα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα.

Το 2014 φαίνεται ότι ξεκίνησε σαν συνέχεια του δύσκολου 2013 για τις αναδυόμενες αγορές. Μεταξύ των αγορών που κατέγραψαν θετικές επιδόσεις ήταν και το ελληνικό χρηματιστήριο..

Οι βασικοί δείκτες του MSCI EM γνώρισε αξιοσημείωτη πτώση της τάξεω του -6,6%. Τα ομόλογα βρέθηκαν υπό πίεση με συνολικές αποδόσεις κρατικών ομολόγων να υποχωρούν κατά -3,5%.

Υπήρξε επίσης σημαντική αδυναμία στα νομίσματα Ρουπία Ινδίας, Φιορίνι Ουγγαρίας, Λίρα Τουρκίας και το Ραντ Ν. Αφρικής, τα οποία μειώθηκαν περισσότερο του -5% έναντι του δολαρίου.

Δύσκολος ήταν και ο μήνας για τις μετοχές των αναπτυγμένων αγορών. Παρά το αξιοπρεπές ξεκίνημα στην Ευρώπη, οι αρνητικές εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές άλλαξαν το κλίμα και ο δείκτης DJ Stoxx 600 έκλεισε τελικά το μήνα με απώλειες -1,6%.

Στις ΗΠΑ ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες -3,5% σε μηνιαία βάση, ενώ ασιατικοί δείκτες ήταν αυτοί που γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση, με τον Nikkei και τον Hang Seng να κλείνουν στο -8,4% και το -5,5% αντίστοιχα.

Θετική έκπληξη αποτέλεσαν οι αγορές από την περιφέρεια της Ευρώπης, όπου οι αποδόσεις ήταν θετικές: Ιρλανδία (+2,5%) Πορτογαλία (+2,5%) και Ιταλία (+2,4%).