Η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι αναγκαία για το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς στις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Σε σημερινό δημοσίευμά της, η εφημερίδα αναφέρεται στην κίνηση της Eurobank να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ από επενδυτική τράπεζα, χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο μακροπρόθεσμα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία τέτοια συναλλαγή από τον περασμένο Ιανουάριο.

«Είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρέπει να παρερμηνευθεί», είπε ο κ. Καραμούζης, προσθέτοντας: «Δείχνει ένα καλύτερο κλίμα, αλλά όχι άνοιγμα των αγορών στην Ελλάδα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή». Ο κ. Καραμούζης είπε ακόμη ότι η Eurobank είχε προχωρήσει πριν από τη συγκεκριμένη κίνηση σε αρκετές αντίστοιχες συναλλαγές και άντλησε 200 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ρουμανικά και ουκρανικά κρατικά ομόλογα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το κλίμα βελτιώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά τους συνεχείς επαίνους από το ΔΝΤ για την προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει στη δημοσιονομική μεταρρύθμιση και τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι υπάρχει ανεπίσημη συζήτηση για την παράταση αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.