Μειωμένη η ζήτηση του εκκοκκισμένου βάμβακος

Λόγω προσδοκιών για περαιτέρω πτώσης της τιμής του


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:25
28/11/2013
Μειωμένη η ζήτηση του εκκοκκισμένου βάμβακος
1
loading

Αδιάθετη στις αποθήκες των ελληνικών εκκοκκιστηρίων παραμένει η μισή και πλέον φετινή εγχώρια παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος, καθώς η απότομη πτώση των διεθνών τιμών του προϊόντος τις τελευταίες εβδομάδες συνοδεύεται από προσδοκίες περαιτέρω πτώσης της και αποθαρρύνει τους μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού από το να προβούν σε αγορές.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι όποιες εξαγωγές αυτή την περίοδο συνεπάγονται ζημιές για τα εκκοκκιστήρια, γεγονός που σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης του τομέα από το τραπεζικό σύστημα, δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα των εκκοκκιστικών βιομηχανιών να ανταποκριθούν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς.

«Έχει διατεθεί ως τώρα περί το 45% της συνολικής παραγωγής και οι πωλήσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει, λόγω των αρνητικών τιμών και της ισχνής διεθνούς ζήτησης» αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Δοντάς, πρόεδρος της Ένωσης Εκκοκκιστών Εξαγωγέων Βάμβακος και του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών.

Οι προσδοκίες περαιτέρω πτώσης των τιμών του προϊόντος αποδυναμώνουν τη διεθνή ζήτηση και επιτείνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τομέα, λόγω της σχεδόν μηδενικής χρηματοδοτικής υποστήριξής του.

«Οι εταιρείες έχουν εγκλωβιστεί σε επίπεδα τιμών που οδηγούν στην καταγραφή μικρών ή μεγαλύτερων ζημιών, ενώ και οι τρέχουσες προοπτικές είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες», σημειώνει ο Απ. Δοντάς, προσθέτοντας είναι υπαρκτή η πιθανότητα σειρά επιχειρήσεων να βρεθεί σε αδυναμία να ανταποκριθεί κανονικά στις υποχρεώσεις τους έναντι των καλλιεργητών βάμβακος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απότομη πτώση των διεθνών τιμών του εκκοκκισμένου βάμβακος μέσα σε τρεις εβδομάδες περίπου κατά 14%, σε επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας, συνδέεται με το γεγονός ότι το ήμισυ των παγκόσμιων αποθεμάτων βάμβακος βρίσκεται πλέον στην Κίνα, ενώ οι χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος «χειραγωγούνται».

Έτσι, η χρονιά προβλέπεται ότι θα εξελιχθεί αρνητικά για τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή βάμβακος ήταν καλύτερη του αναμενομένου τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Για ενδεχόμενα «αδιέξοδα» των επιχειρήσεων του τομέα κάνει λόγο και ο Σταμάτης Κουρούδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θρακικά Εκκοκκιστήρια στη Ροδόπη, αφού τα προβλήματα είναι κοινά για τις βιομηχανίες εκκοκκισμένου βάμβακος τόσο στη Θεσσαλία όσο και στις άλλες περιοχές της χώρας όπου καλλιεργείται ο αποκαλούμενος «λευκός χρυσός».

Οι υψηλές στρεμματικές αποδόσεις, αναφέρει, εξουδετέρωσαν τη μείωση των καλλιεργημένων στρεμμάτων και οδήγησαν σε αυξημένη παραγωγή σύσπορου βάμβακος, αλλά η διαφαινόμενη περαιτέρω συμπίεση των τιμών του προϊόντος οδηγεί σε «απρόβλεπτες καταστάσεις».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Χρήστος

    Μήπως να το πάρουμε λίγο αλλιώς;
    Δεν μειώθηκαν οι εκτάσεις, έγινε καλύτερος έλεγχος των εκτάσεων, να λέμε την αλήθεια...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει