Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παρέτεινε την εφαρμογή των μέτρων τόνωσης της οικονομίας της χώρας, η ανάκαμψη της οποίας επιβραδύνεται, καθώς εμφανίστηκε να είναι λίγο λιγότερο αισιόδοξη για το ρυθμό ανάπτυξης.

Η Fed διατήρησε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και αξιόγραφων αξίας 85 δισεκ. δολαρίων σε μηνιαία βάση σε ισχύ προς το παρόν και το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων αμετάβλητο στο 0,25%.

Ανακοινώνοντας την ευρέως αναμενόμενη αυτή απόφαση τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκαν να υπονοούν πως αναμένουν ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές, εν μέρει λόγω της σύγκρουσης για τα δημοσιονομικά στην Ουάσινγκτον που οδήγησε στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του κράτους επί 16 ημέρες νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Fed σημείωσε ότι η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας απώλεσε μέρος της ορμής της και άφησε να εννοηθεί η απογοήτευσή της για τον αργό ρυθμό επούλωσης της αγοράς εργασίας.

Όμως παράλληλα άφησε να εννοηθεί στην ανακοίνωσή της ότι δεν την προβληματίζει το τρέχον ύψος των επιτοκίων.

Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας μόνον ελαφρά διαφέρει από εκείνες τις οποίες είχε διατυπώσει τον Σεπτέμβριο. Η αντίδραση στις αγορές υπήρξε μάλλον μετριασμένη.

Η Fed ανέφερε πως αναμένει έναν «μέτριο» ρυθμό ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι θέλει να δει χειροπιαστές ενδείξεις αναθέρμανσης της οικονομίας πριν ανακοινώσει την αρχή του τέλους του προγράμματός της για την τόνωση της με νομισματικά μέσα—την πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» την οποία ασκεί.