Στο Βουκουρέστι καταφθάνει αύριο, και θα παραμείνει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, αποστολή εκπροσώπων των πιστωτών της Ρουμανίας, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία των οικονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, στο πλαίσιο της νέας προληπτικού χαρακτήρα συμφωνίας χρηματοδότησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εγκρίθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 από το εκτελεστικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού.

Στις συζητήσεις, εκτός από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Αντρέα Σάχτερ, θα συμμετάσχουν οι αντίστοιχες ομάδες εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πέρα από τις επαφές με την κυβέρνηση έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των επιχειρηματικών ενώσεων, των τραπεζών και των κοινωνικών φορέων της χώρας.

«Τα αποτελέσματα (των επαφών) θα δοθούν στη δημοσιότητα στο τέλος της αποστολής», αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το γραφείο του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, Γκουιλέρμο Τολόσα.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε στις 27 Σεπτεμβρίου μία νέα διετή συμφωνία προληπτικού χαρακτήρα ύψους 2 δισ. ευρώ, στα οποία προστίθενται επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την τρίτη συμφωνία της Ρουμανίας με το ΔΝΤ, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Η πρώτη υπογράφηκε το 2009 , εν μέσω ύφεσης, για ένα δάνειο ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ την Ε.Ε. και την Παγκόσμια Τράπεζα με την ανάληψη δέσμευσης εφαρμογής ενός προγράμματος αυστηρών μέτρων λιτότητας και η δεύτερη, προληπτικού χαρακτήρα, το 2011.