Τι αλλάζει στη ρύθμιση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Εξετάζεται τρίμηνη παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων στους δήμους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:04
22/01/2020
Τι αλλάζει στη ρύθμιση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά
5
loading

Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα κληθούν, τελικά, να υποβάλουν στους Δήμους τις δηλώσεις για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους χιλιάδες πολίτες.

Έτσι θα επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, που θα τους απαλλάξει από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τη δεκαετία 2010-2019 για τα τετραγωνικά μέτρα που είχαν αφήσει αδήλωτα και την οποία νομοθέτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στη λύση αυτή προσανατολίζεται η ΚΕΔΕ, καθώς διαπιστώνεται ότι οι πολλοί Δήμοι της χώρας δεν είναι σε θέση να υποδεχθούν τις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση, με σοβαρό κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το όλο εγχείρημα για την εφαρμογή της αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος με τις οδηγίες για την εφαρμογή της ρύθμισης αναμένεται να εκδοθεί και αποσταλεί στους Δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως από την περιφέρεια της χώρας, δεν έχουν καν ενημερωθεί για την ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Εξαιτίας των γεγονότων αυτών, είναι πλέον πολύ πιθανό η κυβέρνηση να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ώστε να προλάβουν να ενημερωθούν και να επωφεληθούν όλοι οι ιδιοκτήτες που δύνανται να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) για την υποστήριξη της εφαρμογής της ρύθμισης.

Συγκεκριμένα μελετάται η ιδέα να ζητηθεί από την ΑΑΔΕ να στείλει στους φορολογούμενους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με τα οποία θα τους γνωστοποιεί ότι έχει ψηφιστεί η συγκεκριμένη ευνοϊκή ρύθμιση, θα τους ενημερώνει αναλυτικά για το τι ακριβώς προβλέπει και θα τους προτρέπει, εφόσον διαπιστώνουν ότι μπορούν να υπαχθούν, να σπεύσουν και να επωφεληθούν.

Μέχρι στιγμής, πάντως, επειδή δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος με τις οδηγίες και τις διευκρινίσεις για την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης, πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν προσέλθει σε Δήμους, εκδηλώνοντας τις προθέσεις τους να υποβάλουν τις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, έχουν λάβει από τους αρμοδίους υπαλλήλους την απάντηση ότι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί κι ότι προς το παρόν δεν μπορούν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar …καταργηστε εμφια…

  ..που ουρανοκατεβατα μας τον ..φορεσατε ...και θα νομιμοποιησουμε αλλιως δεν δυναμεθα..εξαντλημενοι πλεον απο φορους..

 2. avatar ΤΣΙΠΕΡ

  Η ενημέρωση του κόσμου να γίνει μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η.

 3. avatar Εκλέγονται με ξένα κόλλυβα

  Οι πολίτες πληρώνουν υπέρογκα δημοτικά τέλη για να μπορούν οι δήμαρχοι της διαφοράς να προσλαμβάνουν ρουσφετολογικά την εκλογική τους πελατεία. Γι'αυτό ο κόσμος σταμάτησε να πληρώνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ή να κάνει παρεμβάσεις στα ρολόγια της ΔΕΗ.

 4. avatar Μας έγδαραν

  Πληρώνουμε επιπλέον υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα δημοτικά τέλη. Ώστε να μπορούν οι δήμαρχοι της διαφοράς να προσλαμβάνουν ρουσφετολογικά την εκλογική τους πελατεία! Γι'αυτό ο κόσμος απηυδισμένος σταμάτησε να πληρώνει ή να κάνει παρεμβάσεις στο ρολόι της ΔΕΗ.

 5. avatar ηλιατορας

  επειδη ειναι ενας πολυ μεγαλος αριθμος και αφορα ακινητα σε χωρια, που διαπιστωθηκαν με το κτηματολογιο διαφορες. η αλλαγη να γινεται ιντερνετικα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει