Ανομία και «μπάχαλο» εξακολουθεί να επικρατεί στον ιντερνετικό τζόγο της Ελλάδας

«Άναρχο» παραμένει το τοπίο των ιστοτόπων που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων χωρίς άδεια


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18:11
29/08/2013
Ανομία και «μπάχαλο» εξακολουθεί να επικρατεί στον ιντερνετικό τζόγο της Ελλάδας
7
loading

Την «black list» συνέταξε και δημοσίευσε στις 31 Ιουλίου του 2013 η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων με στόχο να βάλει ένα «φρένο» στον παράνομο on line στοίχημα.

Οι εταιρείες, ωστόσο, αγνοώντας και την Επιτροπή, αλλά και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (Ν.4002/2011) συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες παίχτες με αποτέλεσμα τεράστια χρηματικά ποσά να ξεφεύγουν από την «τσιμπίδα» των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Ο μακρύς κατάλογος που δημοσίευσε η Επιτροπή περιλαμβάνει 401 εταιρείες.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος της Επιτροπής έχει ήδη διαβιβαστεί στις εν Ελλάδι εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ώστε να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες και να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους ιστοτόπους, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Επιπλέον, έχει διαβιβαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό η κεντρική τράπεζα - που ελέγχει τα τραπεζικά ιδρύματα - να ζητήσει από αυτά τη διακοπή των πληρωμών και της απόδοσης των κερδών από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια στους 401 ιστότοπους της μαύρης λίστας.

Η τακτική των εταιρειών που δεν έχουν άδεια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το καθεστώς που επικρατεί είναι το εξής: ορισμένες από τις εταιρείες , μετά την ανακοίνωση της λίστας, έχουν σταματήσει να εγγράφουν νέους παίχτες στην Ελλάδα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους σε όσους ήταν ήδη εγγεγραμμένοι.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν λογαριασμό εξακολουθούν να ποντάρουν κανονικά.

Όπως για παράδειγμα συμβαίνει και στον ιστότοπο bwin.

Μπορεί να μη δέχεται εγγραφές από την Ελλάδα στην παρούσα φάση, αλλά οι παίκτες που έχουν λογαριασμό μπορούν να στοιχηματίζουν χωρίς πρόβλημα.

Τι απαντά η Επιτροπή

Η απάντηση της Επιτροπής απέναντι σε αυτήν την πρακτική των στοιχηματικών εταιρειών είναι ξεκάθαρη: «Κακώς γίνεται».

Η Επιτροπή διαμηνύει ότι έχει στείλει τη λίστα στους παρόχους για να κόψουν την πρόσβαση στους ιστοτόπους, που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα.

«Οι πάροχοι έχουν πλέον τις υποχρεώσεις τους. Τους κοινοποιήσαμε την black list και τους υπενθυμίσαμε τις υποχρεώσεις τους», τονίζει στο newsbeast.gr o Αναστάσιος Φουσκαρής, αρμόδιος για το Έλεγχο και τη Συμμόρφωση της Αγοράς, της Επιτροπής.

Τούτου δοθέντος, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου είναι υποχρεωμένες πλέον να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες και να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους ιστοτόπους, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Οι πάροχοι είναι 211. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Φουσκαρής, ότι για να αποκλειστεί οποιαδήποτε πρόσβαση στις συγκεκριμένες εταιρείες που λειτουργούν χωρίς άδεια, θα πρέπει να βάλουν «μπλόκο» και οι 211 πάροχοι.

«Αυτοί (οι πάροχοι) λοιπόν ενημερώθηκαν. Αν δεν συμμορφωθούν προβλέπεται ποινολόγιο, ποινές διοικητικές και ποινικές για τους παρόχους» συμπληρώνει ο κ. Φουσκαρής.

Το διάστημα για να συμμορφωθούν οι πάροχοι έχει παρέλθει, καθώς η λίστα δημοσιοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου και το περιθώριο ήταν 15 εργάσιμες ημέρες.

«Ο κάθε πολίτης ο οποίος προσπαθεί να μπει σε ένα site το οποίο είναι στην black list κάνει παράτυπη ενέργεια. Και για τον ίδιο τον παίχτη προβλέπονται ποινές και για τον πάροχο που του επιτρέπει την πρόσβαση προβλέπονται ποινές. Το ίδιο ισχύει και για το πιστωτικό ίδρυμα», καταλήγει ο κ. Φουσκαρής.

Οι απαγορεύσεις που προβλέπει ο νόμος (Ν.4002/2011)

«Απαγορεύεται η δημιουργία και η λειτουργία ιστοτόπων διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου από μη κατόχους άδειας. Η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια καθώς και η συμμετοχή των παικτών σε αυτά, αποτελούν ποινικά αδικήματα του άρθρου 52 του ν.4002/2011 (Α΄ 180) και, επιπλέον, επιφέρουν τις, προβλεπόμενες από τον νόμο και την παρούσα, κυρώσεις.

1.2 Απαγορεύεται στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) με καταστατική έδρα ή έδρα πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του Ν. 2238/1994, να επιτρέπουν την πρόσβαση σε παράνομους παρόχους τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, των οποίων οι ιστότοποι αναφέρονται στον οικείο κατάλογο (black list) που τηρεί η Ε.Ε.Ε.Π.

1.3 Απαγορεύεται στα πιστωτικά ιδρύματα ή τα ιδρύματα πληρωμών, που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, να πραγματοποιούν πληρωμές των ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια στους λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά παράνομοι πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, όπως αναφέρονται στον οικείο κατάλογο (black list) που τηρεί η Ε.Ε.Ε.Π.

1.4 Απαγορεύεται η οποιαδήποτε ενέργεια εμπορικής επικοινωνίας παροχών υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, που δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη άδεια».

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μέχρι να κηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός, μεταβατική άδεια έχουν εξασφαλίσει 24 εταιρείες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Duke

  ντε και καλά να υποχρεώσουν τον κόσμο να παίζει με τις γελοίες αποδόσεις του οπαπ

 2. avatar V-R

  Πρέπει με τον τσαμπουκά να τα δώσετε στον οπαπ τα φράγκα... δεν το πήρατε χαμπάρι? έχουν γίνει συμφωνίες... αν δεν γινόταν συμφωνία για μονοπώλιο σιγά μην έσκαγαν φράγκα ιδιώτες για τον οπαπ... και τη φράγκα έσκασαν ε? ψιχουλάκια... α ρε δεν παιζόμαστε με τίποτα... νέα ελλάδα λέμε...

 3. avatar kiekeboe

  Δηλαδη θέλετε να φτιάξετε τα πάντα μονοπώλιο εδώπερα ;;; Στοίχημα , τηλεόραση-πρωτάθλημα , ρεύμα-νερό , μαρλμπορο παπαστρατο ..... Τι κράτος ειναι ετουτο ρε;;!!! Ας δώσει ο ΟΠΑΠ αποδόσεις και παιγνίδια σαν και αυτούς πρώτα

 4. avatar BIANCONERO1897

  ΚΟΡΑΛΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο/Η ΤΖΟΥΛΙΑΝ .
  ΕΓΩ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΙΣ ΞΕΡΩ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ .
  ΠΑΝΤΟΥ ΤΖΙΛΙΚΙ-ΝΤΑΒΑ ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΓΙΑ-ΛΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

 5. avatar κοραλία

  Τι σημαίνει ¨παράνομο¨ on line στοίχημα; Δεν το καταλαβαίνω! Όπως μπορώ να κάνω online τις αγορές μου, έχω δικαίωμα και να αποφασίσω πού θα παίξω τα λεφτά μου.
  Πρέπει ντε και καλά να τα δώσουμε στη παράγκα του ΟΠΑΠ;

  1. avatar NewsBit

   τις αγορές σου στο ίντερνετ τις φορολογείσαι... γιατί κανείς νόμιμες συνδιαλαγές.. όταν παίζεις όμως τα λεφτά σου στο ίντερνετ οι κάτοχοι του site στο οποίο παίζεις στοίχημα και χαρτιά δεν φορολογούνται από πουθενά... δεν έχει να κάνει με εσένα.. έχει να κάνει με τις εταιρίες που κερδοσκοπούν σε ήδη κερδοσκοπικά παιχνίδια...

  2. avatar Julian

   Καλή μου κοραλία, ακόμα δεν έμαθες ότι νόμιμο είναι μόνο αυτό που φορολογείται, δηλαδή αυτό που βάζεις συνεταίρο σου το κράτος, θες δε θες;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει