Γερμανία: Σταθεροποιήθηκε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα

Προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0:58
26/10/2019
Γερμανία: Σταθεροποιήθηκε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα
1
loading

Συγκρατημένη ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει η οικονομία της Γερμανίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους μετά τη συρρίκνωσή της νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που καταρτίζει το Ifo, παρέμεινε αμετάβλητος στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου (94,6 μονάδες), οριακά υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη (94,5 μονάδες).

«Η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται», ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φουστ σε δήλωσή του, που μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο και πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ίδιο συνέβη και στο τρίτο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι ήταν σε ύφεση (ο συνήθης ορισμός της ύφεσης είναι όταν μία οικονομία έχει συρρικνωθεί δύο συνεχόμενα τρίμηνα). Ωστόσο, ο οικονομολόγος του Ifo δήλωσε στο Reuters ότι «για το τέταρτο τρίμηνο, αναμένουμε μία ελαφρά επέκταση». Ο Βολράμπε σημείωσε ότι η πτωτική τάση της γερμανικής βιομηχανίας, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις του παγκοσμίου εμπορίου, έχει σταματήσει για την ώρα, αλλά πρόσθεσε ότι «η αβεβαιότητα που απορρέει από το Brexit παραμένει υψηλή».

Η γερμανική βιομηχανία αθλητικών ειδών Puma ανακοίνωσε χθες ότι θα υποστεί πλήγμα στο τέταρτο τρίμηνο από την επιβολή αμερικανικών δασμών στην Κίνα, αλλά αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις. Ο δείκτης του Ifo για την τρέχουσα κατάσταση μειώθηκε στις 97,8 από 98,6 μονάδες, αλλά ο δείκτης για τις προσδοκίες αυξήθηκε στις 91,5 από 90,9 μονάδες.

«Η ανακούφιση δεν είναι, δυστυχώς, το ίδιο με την ανάκαμψη», δήλωσε οικονομολόγος της ING για τη σταθεροποίηση του κλίματος, προσθέτοντας: «Ο κίνδυνος ενός μακρόχρονου φλερτ με τη στασιμότητα παραμένει μεγάλος και μαζί με αυτόν και ο κίνδυνος ιαπωνοποίησης της γερμανικής οικονομίας». Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος είχε δηλώσει νωρίτερα στον μήνα ότι η τράπεζα πρέπει να καταπολεμήσει το φάσμα της «ιαπωνοποίησης» - τον κίνδυνο αντιγραφής των «χαμένων δεκαετιών» χαμηλής έως μηδενικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας και των αυτοεκπληρούμενων προσδοκιών χαμηλού πληθωρισμού ή υφέρποντος αποπληθωρισμού.

Με την ΕΚΤ να έχει ήδη ανακοινώσει μαζική στήριξη της οικονομίας με τη νομισματική πολιτική της, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ υφίσταται πιέσεις από άλλες κυβερνήσεις και οικονομολόγους να προχωρήσει σε μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να διοχετεύσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε σημαντική συρρίκνωσή της. Ωστόσο, η Μέρκελ και οι συντηρητικοί της εμμένουν σταθερά στην πολιτική τους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και έχουν αντισταθεί στις πιέσεις για ένα πακέτο μέτρων στήριξης που θα αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Ν.Ν

    Μια οικονομία με ανεργία κάτω από 5% , με παραγωγή και εξαγωγές τεράστιες , με know how υψηλό και υπόγεια κρατική προστασία των βιομηχανιών ( μην πιστεύετε την καραμέλα του νεοφιλελευθερισμού που βγαίνει προς τα έξω ) , έχει πιάσει ταβάνι , πόσο να ανέβει. Η κοινή λογική λέει ότι δεν γίνεται μια οικονομία αιωνίως να ανεβαίνει , πόσο μάλλον σε ένα πολύ ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον , υπάρχουν βέβαια από την άλλη πολύ μεγάλες νέες καταναλωτικές αγορές π.χ κίνα αλλά και εκεί για να εξάγουν πρέπει κάτι να πάρουν , μην κοιτάτε το πανηγύρι που έγινε μέσα στην ευρωπαική ένωση πού οι κανονισμοί που ισχύουν εν πολλοίς συμφέρουν τα πλούσια κράτη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει