Τη σημασία της χρηματοδότησης στην ανάκαμψη της οικονομία μας σημείωσαν οι ομιλητές από τον τραπεζικό κλάδο, σήμερα, πρώτη ημέρα του διήμερου Επενδυτικού Φόρουμ, με θέμα: «Η Ανάπτυξη του θέλουμε».

«Είχαμε από τον Δεκέμβριο αποκατάσταση της χρηματοδότησης της τρόικας και πλέον είμαστε σε καλύτερο σημείο. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι η ανάκαμψη θα έρθει αύριο διότι η ανάκαμψη απαιτεί σταθερότητα κι η σταθερότητα παραμένει ζητούμενο. Λέγεται από πολλές πλευρές ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα για να έχουμε ανάκαμψη. Εγώ θα έλεγα ότι η σειρά είναι διαφορετική: αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, δεν θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και άρα δεν θα έχουμε ανάκαμψη. Η ρευστότητα δηλαδή δεν είναι προαπαιτούμενο της ανάκαμψης, αλλά θα την ακολουθήσει. Επομένως προέχει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κι αυτή θα φέρει ζήτηση για δάνεια και επενδύσεις». Αυτό υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΙΟΒΕ.

Ο Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής ανάλυσης χρηματοοικονομικών αγορών της Eurobank, παρουσίασε, την πορεία του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, τους καρπούς και τις υστερήσεις του καθώς και τις σημαντικότερες προκλήσεις για το μέλλον.

Όπως δήλωσε, εκτιμάται ότι ως τα τέλη του 2013 θα έχουν πλήρως εξαλειφθεί οι συσσωρευμένες ζημιές στη μείωση της ανταγωνιστικότητας του εργατικού κόστους με αποτέλεσμα την περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης των εξαγωγών στα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των μισθών και των τιμών, συνέχισε ο επικεφαλής ανάλυσης της Eurobank, αφενός η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και αφετέρου η μεγάλη εγχώρια ύφεση έχουν οδηγήσει σε ταχεία προσαρμογή των μισθών, ωστόσο η μείωση του μισθών δεν έχει επηρεάσει ακόμη τον δείκτη τιμών καταναλωτή στον επιθυμητό βαθμό.

Ωστόσο ο δρόμος προς την αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, συνέχισε ο κ. Μονοκρούσος, ενέχει σοβαρούς κινδύνους και προκλήσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού που εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένο τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και για την παραμονή του χρέους στα παρόντα πολύ υψηλά και, ουσιαστικά, μη βιώσιμα επίπεδα, ο κ. Ηλίας Λεκκός, διευθυντής της Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρθηκε στα επίμαχα αυτά ζητήματα. «Όλοι οι κλάδοι παρουσιάζουν συνεχή επιδείνωση των μεγεθών τους», αναγνώρισε ο κ Λεκκός. Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα μείωσης του χρέους του επίσημου τομέα – δηλαδή του διακρατικού χρέους προς τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το οποίο έθεσε προ ημερών ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ Σάλλας – ο κ. Λεκκός απάντησε ότι αν και δεν γνωρίζει αν είναι ώριμη η στιγμή για να ζητηθεί από την Ευρώπη η μείωση του χρέους εδώ και τώρα κι αν οι Ευρωπαίοι έχουν εκτιμήσει τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων, θεωρεί ωστόσο ότι η αναδιάρθρωση είναι απολύτως απαραίτητη.

Ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ερευνητής και συντονιστής του τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Προβλέψεων του ΚΕΠΕ, παρουσίασε τα βασικά σημεία μιας πρόσφατης ακαδημαϊκής μελέτης του ΚΕΠΕ η οποία κατέληξε σε προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επίπεδα ανεργίας δυσμενέστερες των προβλέψεων της κυβέρνησης και της τρόικας, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά της ελληνικής ανεργίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΚΕΠΕ, η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει υψηλή και ενδέχεται να φτάσει το 30%. Κατά τον κ. Παναγόπουλο, έχει επίσης μια σημασία να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα είχε κρυμμένη ανεργία και προ κρίσης, ότι η ανεργία δεν έφτασε ξαφνικά τόσο ψηλά και άρα ότι θα ήταν προτιμότερο να λέμε ότι με την κρίση αποκαλύφθηκε η κρυμμένη ανεργία της χώρας.

Το πάνελ έκλεισε με την παρέμβαση του κ. Παντελή Λάμπρου, διευθυντή κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνου του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, ο οποίος ανέλαβε να περιγράψει το ρόλο που μπορεί να παίξει το χρηματιστήριο στη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας υπό τις παρούσες υφεσιακές συνθήκες.