Αντικειμενικές αξίες: Κίνδυνος για αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από την αναπροσαρμογή

Αφορά τις περιοχές εκτός αστικών κέντρων - Εξηγεί ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:03
16/10/2019
Αντικειμενικές αξίες: Κίνδυνος για αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από την αναπροσαρμογή
5
loading

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις εμπορικές τιμές και τα στοιχεία της αγοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το εγγύς μέλλον, σε μία κίνηση που ενδέχεται να φέρει αλλαγές και αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ακίνητο σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων.

Όπως αναφέρει το news.gr, καταλύτη για μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί και ο πρόσφατος επανακαθορισμός νέων τιμών ζώνης σε 12 περιοχές, μεταξύ αυτών στην Πλάκα και τους δήμους Φιλοθέης - Ψυχικού και Εκάλης, σύμφωνα με τον οποίο καλείται το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του 2018.

Συγκεκριμένα, με σειρά αποφάσεων του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (1865-1870, 1872-1876 και 1879/2019) ακύρωσε τις αντικειμενικές αξίες του 2018 σε 12 περιοχές στη Ζώνη των Αθηνών στην περιοχή της Πλάκας, στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄  και ΣΤ΄ Ζώνες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, στην Ε΄ Ζώνη Εκάλης, στην Ζώνη της Λιλαία του Δήμου Δελφών και στις Α΄ Ζώνη Αγίας Βαρβάρας και Α΄ Ζώνη Αετοφωλιάς Δήμου Τήνου.

Οι επίμαχες αποφάσεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ καθώς οι δικαστές επικαλούνται το «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον, που καθίσταται ακόμα εντονότερο υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες» ενώ σημειώνουν ότι δεν θέλουν να υπάρξει κίνδυνος «διαταραχής των φορολογικών εσόδων του κράτους και των Δήμων».

Στις εξελίξεις που δρομολογούνται και τις συνέπειες των συγκεκριμένων αποφάσεων μίλησε ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

«Αυτή την στιγμή έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αναιρεί τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών σε αυτές τις δώδεκα περιοχές.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο λέει πως αυτοί που θα προσδιορίζουν τις αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να έχουν από πίσω όλο το επιστημονικό αλλά και εμπειροτεχνικό υπόβαθρο που θα καλύπτει όλο το φάσμα, όλων των αξιών.

"Φωτογραφίζει" θεωρώ τους εκτιμητές οι οποίοι κάνανε αυτή την δουλειά αλλά εμμέσως πλην σαφώς φωτογραφίζει ότι πιθανώς δεν είναι μόνο οι εκτιμητές αλλά και κάποιοι άνθρωποι πιο βαλμένοι στην αγορά. Πιθανόν να λέει και για τον δικό μας κλάδο. Δεν αναφέρει συγκεκριμένα ωστόσο.

Αυτό αν τελικά γίνει έτσι θα είναι πολύ ευχάριστο διότι δείχνει ότι υπάρχει διάθεση να προσδιοριστούν οι αξίες σύμφωνα με την "πιάτσα" και το πώς πηγαίνουν πραγματικά οι αξίες γιατί με αυτές φορολογείται ο κόσμος. Αυτό δεν μπορεί να είναι στο περίπου. Ούτε μπορεί να είναι με το σύστημα των ζωνών. Είναι τελείως λάθος. Υπάρχουν στην ίδια ζώνη εκ διαμέτρου διαφορετικές τιμές» αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος.

Όσον αφορά τις περιοχές που θα επηρεαστούν:

«Οι περιοχές στις οποίες θα υπάρξει εντυπωσιακή αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες είναι οι περιφερειακές περιοχές εκτός αστικών κέντρων. Εκεί όπου υπήρχαν κάποιες με συγκρίσιμα στοιχεία. Εκεί λοιπόν που είναι κάποιες πολύ χαμηλές ίσως να διαφοροποιηθούν τελείως.

Αυτό βέβαια θα αυξήσει τον φόρο του ΕΝΦΙΑ που υπέστη μείωση λόγω της μεσοσταθμικής μείωσης 22% που έκανε προσφάτως η κυβέρνηση. Από την μία δηλαδή θα μειωθεί από την άλλη θα αυξηθεί διότι όλα τα αγροτεμάχια, όλα τα σπίτια που έχουν χαμηλή τιμή ζώνης θα αυξηθούν.

Όλη η επαρχία έτσι είναι. Πλην των αστικών κέντρων που έχουν συγκεκριμένες αντικειμενικές αξίες, όλη η επαρχία έτσι είναι.

Εκεί δηλαδή που σου βάζει, λέμε τώρα, το σπίτι στο χωριό σε μια τιμή ζώνης 300 ευρώ το μέτρο και πληρώνεις ένα ΕΝΦΙΑ 200 ευρώ, θα σου το βάλει μετά με 1.000 ευρώ το μέτρο και θα σου έρθει ο ΕΝΦΙΑ 700 ευρώ…

Στην ουσία η μείωση 22% θα έρθει "η μία η άλλη". Από την άλλη, η πραγματικότητα είναι αυτή».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Νέα Δημοκρατία ήθελες…

  Θα το πληρώσεις ακριβά! Πού να δεις τι θα πληρώσεις μόλις συνδέσουν την ΑΑΔΕ εφορία με το Κτηματολόγιο. Το είπε ο Σταϊκούρας σε συνέντευξη.

 2. avatar ΕΥΤΥΧΙΑ

  ΣΥΜΒΟΥΛΗ : ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ......ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΠΑΡΟΥΦΑΣ... ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΡΠΑ.......ΛΑΣ.....

  1. avatar μπλα μπλ@

   σε 4 χρονια θα το εχεις ξεχασει και θα τους ξαναψηφησεις. Κοροιδο!

 3. avatar καλακρασα

  Κλασσική περίπτωση ακινήτου σε κυκλαδονήσι όπου η αντικειμενική αξία είναι πχ 1000€ και άρα ο ΕΝΦΙΑ σαν να αγοράζεις τσίχλες, αλλά ο εξυπνοπούλης ιδιοκτήτης στο νοικιάζει 3000€ το μήνα ή στο πουλάει κάνα εκατομμύριο, γιατί είναι σε τουριστική περιοχή.

 4. avatar Φιδισιο κορμί

  Ενοοείται !!! \'Μειώνουμε\' τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνουμε τις αντικειμενικές ...τσουπ, τον ήπιατε παλι...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει