Την πρόβλεψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κατά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, κάνουν οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Αντίστοιχα, δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει επίσης ότι οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο, μετά τη μείωσή του στο 0,5% τον Μάιο, ενώ προσθέτει ότι ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανή μία περαιτέρω μείωσή του, επειδή ο πληθωρισμός κινείται πολύ κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Αναφέρει, επίσης, ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει αύριο προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης το 2013.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να μην προχωρήσει αύριο στη λήψη άλλων μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς αυξάνεται η ανησυχία της ότι οι χώρες της Ευρωζώνης υποχωρούν από τις δεσμεύσεις τους για τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου ασφαλείας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι η ΕΚΤ και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιέζουν για τη δημιουργία μίας κεντρικής αρχής – ενισχυμένης με ένα ενιαίο ταμείο – με αρμοδιότητα την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ και πολλοί αναλυτές θεωρούν καθοριστικό το βήμα αυτό για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, επισημαίνει το δημοσίευμα, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να αφεθεί στις εθνικές αρχές η αρμοδιότητα για την εκκαθάριση των τραπεζών και αντί μίας ενιαίας αρχής να υπάρξει περισσότερη «συνεργασία» μέσω ενός συμβουλίου εθνικών εκπροσώπων.

Η απροθυμία να υπάρξουν βήματα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενισχύει τους φόβους στην ΕΚΤ ότι οι προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα εντείνουν την πίεση των πολιτικών για δράση.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, υποβάθμισαν την προοπτική λήψης πιο θεαματικών μέτρων για την αύξηση του δανεισμού από τις τράπεζες, όπως της επιβολής αρνητικών επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ ή της αγοράς τιτλοποιημένων ομολόγων με ενέχυρο δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αγορά για τιτλοποιημένα δάνεια μικρών επιχειρήσεων είναι «πολύ μικρή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας: «Μη μεγαλοποιούμε» το θέμα.

Στο δημοσίευμά του, το Bloomberg σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στέλνουν τώρα το μήνυμα ότι η όποια κίνηση για την επανεκκίνηση του δανεισμού πρέπει πιθανόν να συνδεθεί με την ανάληψη δράσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να κλείσουν οι «τρύπες» στους ισολογισμούς των τραπεζών.

«Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σχετικά με τους κινδύνους των τραπεζικών ισολογισμών. Αυτή η διαφάνεια αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή του τραπεζικού τομέα σε μία κατάσταση σταθερής εξυγίανσης. Και ένας υγιής τραπεζικός τομέας αποτελεί προϋπόθεση για την αναθέρμανση του τραπεζικού δανεισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε δηλώσεις που έκανε στις αρχές της εβδομάδας στη Σαγκάη.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς δήλωσε ότι η τράπεζα μπορεί να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των ισολογισμών των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του 2014, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) οι έλεγχοι αντοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα αποτελέσματα και των δύο εξετάσεων θα μπορούν να είναι έτοιμα έως τα μέσα του επόμενου έτους, όταν η ΕΚΤ θα αναλάβει τα καθήκοντα της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.