Την αντίθεσή του στο αμερικανικό νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα εάν δεν επιτρέψει η αξία του γιούαν να αυξηθεί ταχύτερα εκφράζει το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, εκτιμώντας πως παραβιάζει κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το νομοσχέδιο, που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εγκριθεί και από τη Γερουσία, προβλέπει ότι το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα θεμελιωδώς υποτιμημένα νομίσματα ως παράνομες εξαγωγικές επιδοτήσεις ούτως ώστε οι αμερικάνικες εταιρίες να μπορούν να ζητούν την επιβολή δασμών ώστε να αντιμετωπίζεται το πλεονέκτημα της Κίνας στις τιμές των προϊόντων που παράγει.

Η επιβολή δασμών στο όνομα των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς του ΠΟΕ, σχολίασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Για να γίνει νόμος το κείμενο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και να κυρωθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Αναλυτές εκτιμούν πως εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο ίσως πυροδοτήσει «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας. Το Αμερικανοσινικό Εμπορικό Επιμελητήριο εξέφρασε την αποψη ότι το νομοσχέδιο δεν θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε θα επιτύχει τους στόχους που διακηρύσσει.