Μείωση των spreads των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά τα επόμενα δύο χρόνια – όπως και των ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας – προβλέπουν 15 διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που συνεργάζονται ως βασικοί διαπραγματευτές με το Γερμανικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η προοπτική αυτή οδηγεί μεγάλες επενδυτικές τράπεζες – όπως η HSBC, η Goldman Sachs και η Société Générale – να συστήνουν στους πελάτες τους την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι 15 τράπεζες στο Bloomberg προκύπτει ότι κατά μέσο όρο προβλέπουν μείωση του spread των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων από τις 913 μονάδες βάσης την περασμένη Παρασκευή στις 809 στο τέλος του 2010, στις 638 στο τέλος του 2011 και στις 477 στο τέλος του 2012.

Η HSBC και η Goldman Sachs συστήνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, στους πελάτες τους την αγορά 30ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, οι τιμές των οποίων έχουν μειωθεί στο 50% της ονομαστικής αξίας τους. Η γαλλική τράπεζα Société Générale συνιστά την αγορά τριετών ελληνικών ομολόγων, καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξει ένα ράλι τιμών στα διετή ομόλογα που θα επεκταθεί και στα ομόλογα με μακρύτερη λήξη.

«Οι περιφερειακές χώρες επιτυγχάνουν τους στόχους για τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους», είπε ο Christoph Rieger, επικεφαλής της διεύθυνσης στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, προσθέτοντας ότι στο τέλος του έτους «η εικόνα θα είναι αρκετά ενθαρρυντική από την άποψη αυτή».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Pimco, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ταμείο στον κόσμο που επενδύει σε ομόλογα, «η αποτυχία να μειωθούν τα spreads κινδύνου σημαίνει ότι η διάσωση του δημόσιου τομέα δεν αποδίδει» και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο νέας μετάδοσης των κινδύνων.