Οι γάλλοι εργοδότες θα απορρίψουν τις προσπάθειες για τη λεπτομερή εξέταση των αυστηρών εργασιακών κανονισμών αν τα συνδικάτα δεν εγκαταλείψουν τα αιτήματά τους για την μεγαλύτερη φορολόγηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από αυτήν των συμβάσεων αορίστου χρόνου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται αυτήν την εβδομάδα μπορεί να οδηγηθούν σε αποτυχία.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους εργοδότες και τα συνδικάτα να καταλήξουν σε συμφωνία ως το τέλος του 2012, η οποία προβλέπεται να δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις και τις απολύσεις, ενώ την ίδια ώρα θα προσέφερε μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια στους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ένωση εργοδοτών Medef και τα κύρια συνδικάτα μετατέθηκαν για τον Ιανουάριο μετά την διακοπή τους τον Δεκέμβριο χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, με την κάθε μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για απαράδεκτα αιτήματα.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει την δική της συμφωνία αν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Καθώς οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται αυτήν την εβδομάδα, η επικεφαλής της Medef Λοράνς Παριζό δήλωσε ότι οι εργοδότες δεν θα μπορέσουν να υπογράψουν μια συμφωνία η οποία θα επιβάλει υψηλότερο κόστος για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού ή προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

«Σε αυτό το σημείο των συνομιλιών μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας (…) η Medef δεν θα υπογράψει την συμφωνία», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Radio Classique η Παριζό. «Το θέμα της φορολόγησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα», πρόσθεσε.

Η Παριζό κατηγόρησε την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ολάντ για έμμεση ανάμειξη στις συνομιλίες εις βάρος των εργοδοτών.

Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για μια συμφωνία που θα καθησυχάζει τις ανησυχίες σχετικά με ένα εργασιακό σύστημα δύο ταχυτήτων στη Γαλλία, με αυτούς που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου να χαίρουν πάρα πολύ μεγάλης εργασιακής ασφάλειας και αυτούς που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου πολύ πιο μικρής.