Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η αιγυπτιακή λίρα «θα σταθεροποιηθεί» μετά τη θέσπιση ενός νέου συστήματος διαφύλαξης των συναλλαγματικών αποθεματικών και εξασφάλισης εισαγωγών καυσίμων εν μέσω της πολιτικής κρίσης, ενώ έχει προνοηθεί να αντιμετωπιστούν οι ζημιές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η αιγυπτιακή λίρα υποχώρησε με την πρόσφατη πολιτική κρίση στην Αίγυπτο και την Κυριακή βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό παρά το νέο σύστημα διαμόρφωσης της ισοτιμίες με το αμερικανικό δολάριο που έθεσε σε εφαρμογή η κεντρική τράπεζα στο Κάιρο.

Σήμερα, με την διεξαγωγή μιας δεύτερης δημοπρασίας, οι εμπορικές τράπεζες έδειξαν αρχικά ενδιαφέρον για ένα πακέτο 75 εκατ. δολαρίων στην ισοτιμία των 6,305 λιρών, παραταύτα η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 6,35 λίρες.

«Θα επανέλθει η σταθερότητα» της ισοτιμίας, προέβλεψε ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο προς άραβες δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αιγυπτιακών τραπεζών ανέφερε για το σύστημα δημοπρασιών ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα».

Ο Τάρεκ Άμερ, πρόεδρος μεγάλης τράπεζας ο ίδιος, της κρατικής Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου, θεώρησε επιτυχή την πρώτη δημοπρασία και σχολίασε ότι «η ζήτηση δολαρίων μειώνεται πλέον».