Στα 693,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που έχουν αποπληρωθεί τις τελευταίες ήμερες .

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο πως στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης, και στο ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, εφαρμόζει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της, εντός του χρονοδιαγράμματος.

Δημοσιοποιησε δε πίνακα ο οποίος συνοψίζει την εξέλιξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα η υλοποίηση του σχεδίου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προχωρά με αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά και αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου που έχουν αποπληρωθεί περιλαμβάνονται 40 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) για τη χορήγηση εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους, 255,3 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από 42 Δήμους, 234,1 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων ( οφειλές άνω των 300.000 ευρώ) και 164 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων παρελθόντων ετών προς φαρμακοποιούς (οφειλή ΟΠΑΔ).

Παραλλήλως, σε διαδικασία ολοκληρώσεως βρίσκονται οι πληρωμές προς Πανεπιστήμια ύψους 45 εκατ. ευρώ, προς στρατιωτικά νοσοκομεία ύψους 185 εκατ. ευρώ και επιστροφές φόρων 690 εκατ. ευρώ. Έτσι, συνολικά μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να αποπληρωθούν οφειλές ύψους 1,61 δισ. ευρώ.