Απροσδιόριστο παραμένει το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα αποπληρώσει μετά τις 13 Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών στους προμηθευτές του Δημοσίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση του «Σχεδίου Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών» θα πρέπει να υπάρξουν πολλά βήματα για να εγκριθούν τα αιτήματα πληρωμών κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά το στόχο για αποπληρωμή 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 μη ρεαλιστικό.

Συνολικά το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ήταν 9,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων 934 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη υπουργείων, 971 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη ΟΤΑ, 1,79 δισ. ευρώ αφορούν σε χρέη νοσοκομείων, στα 4,49 δισ. ευρώ ανέρχονταν οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ 385 εκατ. ευρώ όφειλαν λοιπά νομικά πρόσωπα. Οι οφειλές του Δημοσίου για επιστροφές φόρων ήταν το Σεπτέμβριο στα 738 εκατ. ευρώ.

Η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών. Σε περιπτώσεις δε που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους.

Στις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από την ειδική πίστωση περιλαμβάνονται η υπογραφή 12 Μνημονίων Συνεργασίας (Νόμος 4093/2012), ο ορισμός Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών ανά υπουργείο, η τήρηση πλήρως λειτουργικού μητρώου, η παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οι υστερήσεις στα έσοδα να μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στα έξοδα, ,η εξόφληση μέρους των υφιστάμενων (κατά την 31.12.2011) ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από ίδιους πόρους και η δέσμευση για μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Όλοι οι φορείς, υπουργεία και νομικά πρόσωπα, θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 και θα καταρτίσουν με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές κατά χρονολογική σειρά.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών κάθε Υπουργείου θα αξιολογήσει τα αιτήματα χρηματοδότησης των φορέων του ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης και ως προς την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων που αποστέλλουν και θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησής τους, την οποία και θα αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα υπουργεία θα αποστέλλουν εντός του πρώτου 20ημέρου κάθε μήνα, στοιχεία για το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς τους σχετικά με τις μηνιαίες πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από την έκτακτη επιχορήγηση. Τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών, θα επιστρέφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό