Εγκαταλείπει η Κυβέρνηση το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλίας για συλλογή αποδείξεων μέσω ειδικής κάρτας για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης ως προς την είσπραξη του ΦΠΑ.

Αυτό προκύπτει από το κείμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που απεστάλη στα κόμματα, και το οποίο αφήνει μετέωρο το τι θα συμβεί τελικά με τη συλλογή των αποδείξεων.

Οι αρχικές προτάσεις που εξέταζε η διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας προέβλεπαν ότι κάθε μισθωτός και συνταξιούχος θα έπρεπε να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας μέχρι ποσού που ισοδυναμεί με το 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου με την κλίμακα ατομικού εισοδήματος του μέχρι τις 42.000 ευρώ. Δηλαδή για ποσό εισοδήματος άνω των 42.000 ευρώ, οι αποδείξεις δεν θα μπορούσαν να υπερβαίνουν πλέον το ποσό των 10.500 ευρώ. Εάν συγκεντρώνονταν λιγότερες αποδείξεις θα επιβαλλόταν ποινή – φόρος 21% επί της διαφοράς, έναντι ποινής 10% σήμερα.

Κάποιες πληροφορίες μιλούν για πλήρη κατάργηση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων ώστε να μην υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το θέμα των αποδείξεων υπό το πρίσμα της θέσπισης κινήτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.