Να καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014 – 2020, απείλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εάν οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. συμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες μειώσεις.

«Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό», δήλωσε ο Σουλτς προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). «Αμφιβάλλω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», υπογράμμισε.

«Ακόμα κι αν υπάρξει ένας συμβιβασμός στη βάση των αριθμών του Χέρμαν βαν Ρομπάι, ή πιο πάνω, σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πει ‘όχι’», σημείωσε ο Σουλτς.

Από την άλλη, ο Σουλτς χαρακτήρισε «απροσδόκητη» τη θέση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε απειλήσει τον Οκτώβριο ότι θα ασκήσει βέτο σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Πίστευα ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις σήμερα. Αν κάποιος έρθει και πει ‘το δέχεστε, ή όχι’, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν θα πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για τελεσίγραφο», κατέληξε ο Σουλτς.