Σχεδόν βέβαιη κρίνεται μία νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, μετά τις 12 Νοεμβρίου, τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι καλυμμένες, ως την καταβολή της επόμενης δόσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε η ίδια πηγή, δεν θα είναι έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα έως και τη Δευτέρα, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Εκτιμά, επίσης, ότι θα χρειαστεί και δεύτερος κύκλος συζητήσεων για να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τις «πελώριες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι ακόμη και αν είναι όλα τα έγγραφα έτοιμα ως τις 12 Νοεμβρίου, τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης δεν προλαβαίνουν να τα εξετάσουν.

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος του Eurogroup επεσήμανε ότι προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης είναι να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση η αξιολόγησης της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι δεσμευτική, όχι μόνο για το ΔΝΤ, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τρόικα, αλλά και τα κράτη μέλη θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, πριν αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η τρόικα εργάζεται πάνω στην υπόθεση διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, κάτι το οποίο απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, ο αξιωματούχος του Eurogroup, δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία και τεχνικά και χρηματοδοτικά.