Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει το αίτημα για πάγωμα ή για ελάχιστη μόνο αύξηση στον κοινοτικό προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2020.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπαίνουν στην τελική διαπραγμάτευση για τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. στην επταετία 2014-2020. Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την αντιπρόταση της Κομισιόν για αύξηση κατά 7%, ωστόσο, η ανησυχία εστιάζεται στο τι θα γίνει μετά το 2013.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γιώργο Παπανικολάου, «το 2007-2013 το προηγούμενο πλαίσιο δέσμευσε για την Ελλάδα περίπου 20 δισ. ευρώ. Αν οι φόβοι που υπάρχουν επιβεβαιωθούν, υπάρχει κίνδυνος τα 20 δισ. να γίνουν 12, να έχουμε μείωση 40%. Θέλουμε να πιστεύουμε όλοι ότι αυτό δεν θα συμβεί και τελικά τα ποσά θα είναι αντίστοιχα με τα ποσά του προηγούμενου πακέτου».

Ο αρμόδιος Επίτροπος, Γιάνους Λεβαντόφσκι, μιλώντας στην Deutsche Welle, επιβεβαιώνει ότι επίκειται κάποια μείωση των κονδυλίων προς την Ελλάδα, υποστηρίζει, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν αντισταθμιστικές κινήσεις που ωφελούν τους δικαιούχους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων:

«Τα κονδύλια του προϋπολογισμού διατίθενται για επενδύσεις με βάση συγκεκριμένες αρχές και σύμφωνα με αυτές, για την Ελλάδα και γενικότερα για την πολιτική συνοχής θα διατεθούν κάπως λιγότερα χρήματα σε σχέση με την περίοδο ως το 2013. Από την άλλη πλευρά όμως, είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε τους Έλληνες δικαιούχους αυξάνοντας το μερίδιο χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες, έτσι ώστε το ποσοστό χρηματοδότησης από την ίδια την Ελλάδα να περιορίζεται στο 5%», επισημαίνει ο Επίτροπος.