Πρόταση για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αρχής για την αναδιάρθρωση των τραπεζών της Ευρωζώνης θα καταθέσει το 2013 η Κομισιόν, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ολοκληρώσουν έως το τέλος του 2012 τη συμφωνία για την ενιαία τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη, η εφαρμογή της οποία θα ακολουθήσει το 2013 και το 2014. Στη συνέχεια, η Ε.Ε. θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός οργανισμού που θα ασχολείται με τις προβληματικές τράπεζες.

«Το δεύτερο στάδιο θα είναι η πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης που θα γίνει το 2013», δήλωσε ο Επίτροπος, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος θα έχει νομικά ευρύτατες αρμοδιότητες και θα συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρχές. «Αν έχουμε ενιαία εποπτεία, θα χρειασθούμε στο τέλος μία ευρωπαϊκή αρχή αναδιάρθρωσης που θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες νομικά αρμοδιότητες, επειδή η εκκαθάριση είναι διαφορετικό θέμα από την εποπτεία», συμπλήρωσε.