Μίνι-κλίμακα για τους ελευθέρους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση

Επισπεύδονται οι διαδικασίες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18:14
12/10/2012
Μίνι-κλίμακα για τους ελευθέρους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση
1
loading

Τη διατήρηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων στο 45% και εναλλακτικά σενάρια για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών εξέτασε σήμερα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη η διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογία στην οποία μετέχουν ο κ. Α. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σ. Παπαθανασίου από την Δημοκρατική Αριστερά.

Τα θέματα της φορολογίας αναμένεται να κλείσουν τη Δευτέρα στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα σχεδιάζουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε πέντε και την μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 35%, για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.

Ωστόσο, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να διατηρηθεί στο 45% για εισοδήματα άνω των 100.000. Στο ίδιο πλαίσιο το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους παραμένει, ενώ καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά. Οι περισσότερες φοροαπαλλαγές στα εισοδήματα φυσικών προσώπων θα καταργηθούν από το 2013.

Στη συνάντηση εξετάσθηκαν ακόμη εναλλακτικά σενάρια για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά αντιδρούν στην φορολόγησή τους με ενιαίο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε η καθιέρωση κλίμακας με τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35% ή με συντελεστές 20%, 30% και 35% αντί της ενιαίας φορολόγησης με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ.

Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα καταργηθεί, ενώ από τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρούνται δαπάνες (επισφάλειες, προβλέψεις και αποσβήσεις) και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

Για τις επιχειρήσεις αποφασίσθηκε να καθιερωθεί ενιαίος φόρος συνολικού ύψους 35%, ήτοι 19% στα κέρδη και 19% στα διανεμόμενα μερίσματα.

Τέλος, για όσους πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών αποφασίσθηκε η φορολόγηση τους να διέπεται από τους όρους μισθωτών και συνταξιούχων με την προϋπόθεση ότι θα απασχολούνται μέχρι και σε δύο εργοδότες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar NickS

    Σε λιγο και τα περιπτερα θα φτιαξουν εδρα στη Βουλγαρια. Πιο φθηνα θα τους ερθει

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει