«Στα μαχαίρια» εξακολουθούν να βρίσκονται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι πιστωτές της Ελλάδας, με φόντο το ελληνικό χρέος και τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγές.

Το ΔΝΤ απειλεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εάν η ευρωζώνη δεν αποδεχθεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους, ύψους αρκετών δεκάδων δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα, ώστε να επανέλθει το χρέος της χώρας σε βιώσιμο επίπεδο.

«Δεν υπάρχει ακόμη σύγκλιση ανάμεσα στους πιστωτές», αναφέρει πηγή του πρακτορείου «τη στιγμή που γίνεται ιδιαίτερα προφανές ότι το ελληνικό χρέος έχει εκτροχιαστεί, κανείς δεν θέλει να αποδεχτεί μια διαγραφή του χρέους».

Άλλη πηγή υπογραμμίζει ότι η ανησυχία εντός του ΔΝΤ είναι ότι το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα είναι κοντά στο 150%, περίπου 30% περισσότερο από την ισχύουσα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ελληνικό πρόγραμμα δεν οδηγεί πουθενά χωρίς ένα «κούρεμα», ή ένα νέο πακέτο διάσωσης ή συνδυασμό και των δύο.

Χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία, θα ήταν πρόθυμες να αποδεχθούν ένα ελληνικό αίτημα για διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, μεταδίδει το Dow Jones.