Τη δημιουργία νέου Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, κατά την ομιλία της στην εκδήλωση με θέμα «Ρύθμιση Χρεών για Ασφαλιστικά Ταμεία».

Η κα. Κατσέλη διευκρίνισε πως το νέο Ταμείο θα συσταθεί με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, θα είναι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κατά το πρότυπο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, που συστάθηκε στο υπουργείο Oικονομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποσκοπεί στη στήριξη κοινωνικών δράσεων, καθώς και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με την υπουργό, πρόκειται για μικροπιστώσεις και μικροδάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για δράσεις που αποσκοπούν στην ένταξη στην οικονομική ζωή συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, π.χ. γυναίκες, νέοι, μακροχρόνια άνεργοι, μετανάστες ή άτομα που κινδυνεύουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η κα. Κατσέλη ανέπτυξε ένα τρίπτυχο δράσεων, τρεις «άρρηκτα συνδεδεμένους άξονες» όπως χαρακτηριστικά είπε, που δεν είναι άλλο, από την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία. Σύμφωνα με την υπουργό, αν δεν υπάρξουν θετικοί ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομίας, η ανεργία θα αυξηθεί και τα θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού θα πολλαπλασιαστούν. Αν δεν υπάρξουν άμεσες ενεργητικές πολιτικές διατήρησης και αύξησης των θέσεων εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία και αντιμετώπιση της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Αν δεν δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, η όποια ανάπτυξη θα συνοδευτεί από διεύρυνση των ανισοτήτων. Άρα, πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας αποτελούν αλληλένδετους πυλώνες της στρατηγικής για έξοδο από την κρίση, δήλωσε η υπουργός.

Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε μεγάλη τομή το νέο ασφαλιστικό σύστημα που προωθήθηκε από τον προκάτοχό της, κ. Α. Λοβέρδο, και δεσμεύτηκε για τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής, την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης, καθώς και τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών δαπανών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής, χαρακτήρισε ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική ισορροπία των ταμείων, την ανάληψη των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, καθώς η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, οι επιχειρήσεις σήμερα οφείλουν 12 δισ. ευρώ στα ταμεία που μετά τους ελέγχους το ποσό θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ ενώ η ετήσια εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr