Να συνηθίσουν τα περισσότερα «όχι» που θα ακούσουν το επόμενο διάστημα από την Γερμανίδα καγκελάριο, συστήνουν κορυφαίοι αναλυτές στους Ευρωπαίους, επισημαίνοντας ότι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η κ. Μέρκελ φαίνεται ότι επιδιώκει να ενισχύσει το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ενόψει των εκλογών αλλά και να μεταπείσει τους επικριτές της εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του αναλυτή της JP Morgan, Άλεξ Γουάιτ, «αναμένουμε ότι οι βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους θα αρχίσουν να περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια των πολιτικών επιλογών στο εγγύς μέλλον».

«Απλώς δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να περάσει ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, βουλευτής και αρμόδιος σε θέματα προϋπολογισμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. «Συμφωνήσαμε μόνο στο δεύτερο πρόγραμμα (βοήθειας) και αυτό δεν βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του», πρόσθεσε.

Κατά την έναρξη της κρίσης στην Ευρώπη, οι Γάλλοι αποκαλούσαν την Μέρκελ «Μαντάμ Όχι» επειδή αρνιόταν να εγκρίνει γρήγορα την παροχή βοήθειας προς τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και ταυτόχρονα απέρριπτε σαρωτικές λύσεις, όπως την έκδοση ευρωομολόγων.

Μετά, επομένως, την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να ανακοινώσουν υποψήφιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ, η Μέρκελ, που εμφανιζόταν το τελευταίο διάστημα πιο ήπια, θα σκληρύνει και πάλι τη στάση της, λόγω της πίεσης που θα δεχτεί από τους κοινοβουλευτικούς συμμάχους της και από την επικείμενη προεκλογική εκστρατεία της.