Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ οι φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποπληρωθεί μέρος των χρεών του Δημοσίου προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι να εκταμιευθεί το ποσό αυτό από τους δανειστές μας προς την Ελλάδα, με την ελπίδα ότι θα έχουν λαμβάνειν έστω και ένα μικρό μέρος από αυτά τα χρήματα.

«Ακόμα όμως και αν πάρουμε τη δόση, τίποτα δεν είναι σίγουρο ότι θα μπουν λεφτά στα ταμεία μας», δηλώνει στέλεχος παραρτήματος μεγάλης πολυεθνικής και προσθέτει ότι «έχουμε να πάρουμε μετρητά από το 2006 καθώς τα υπόλοιπα τα έχουμε αποπληρωθεί σε κουρεμένα ομόλογα».

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και το αντιμετωπίζουν τόσο εγχώριες βιομηχανίες από το χώρο του φαρμάκου όσο και οι εν Ελλάδι θυγατρικές πολυεθνικών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας τέτοιας θυγατρικής στην οποία η μητρική έχει θέσει όριο ανοίγματος τα 150 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό βρίσκεται ήδη στα 149 εκατ. ευρώ. «Την επόμενη εβδομάδα θα ξεπεράσουμε τα 150 εκατ. ευρώ και θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε διαγραφές πωλήσεων και άλλων κινήσεων, με ότι μπορεί να σημαίνει για τα οικονομικά μας δεδομένα», σχολιάζει στέλεχος της συγκεκριμένης θυγατρικής.

Για το σκοπό αυτό ο σύνδεσμος φαρμακοβιομηχάνων Ελλάδας απέστειλε χθες επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας του η συνάντηση για την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος. Να σημειωθεί ότι το κράτος οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δισ. ευρώ.