Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις στο χάρτη των ελληνικών εξαγωγών έφερε το πρώτο εξάμηνο του 2010, με τους παραδοσιακούς εταίρους της χώρας να ανακάμπτουν δυναμικά, αλλά και νέες αγορές-στόχοι να εμφανίζονται στο προσκήνιο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, «με την εγχώρια αγορά και οικονομία σε ύφεση ήρθε η ώρα από την Εξωστρέφεια Ανάγκης να περάσουμε στην Εξωστρέφεια Ευκαιρίας». Η ίδια αναφερόμενη στην κρισιμότητα της τρέχουσας περιόδου για τη διατήρηση της θετικής τάσης στις εξαγωγές τόνισε τα εξής: «τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάδειξη τις εξωστρέφειας ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης της οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξής της.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί προς την κατεύθυνση αυτή από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και την υπουργό, Λ. Κατσέλη, πιστεύουμε ότι θα προωθηθούν άμεσα προς υλοποίηση από το νέο υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του από όλες τις θέσεις ευθύνης που έχει αναλάβει, καθώς διαθέτει και μακρά εμπειρία σε θέματα τόσο περιφερειακής ανάπτυξης, όσο και εμπορίου.

Με βάση την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν σε αξία κατά 3% (σε 7.384 εκατ. ευρώ από 7.167 εκατ. ευρώ). Οι εισαγωγές ακολουθούν σταθερά πτωτική πορεία και στο εξεταζόμενο εξάμηνο η αξία τους μειώθηκε κατά -18,4% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2009 (σε 20.097 εκατ. ευρώ από 24.638 εκατ. ευρώ).

Η θετική αναστροφή της πορείας των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των εισαγωγών, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος σε 12.714 εκατ. ευρώ έναντι 17.471 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 (-27,2%).