Σε ημερήσια βάση θα συναντάται πλέον ο υπουργός οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας με στόχο να οριστικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείο επιβεβαίωσαν και μετά τη χθεσινή συνάντηση το πολύ καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση του κ. Στουρνάρα: «Στρίψαμε στη γωνία».

Δεδομένο είναι ότι όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι ώστε να εξεταστούν και να αποφασιστούν από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που θα συναντηθούν ξανά αύριο. Οι υπό εξέταση παρεμβάσεις είναι οι εξής:

-Κατάργηση – ή και νέα περικοπή – των επιδομάτων δώρων και αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

-Περικοπές σε συντάξεις από τα 700 ή ακόμα και τα 600 ευρώ.

-Μείωση ή κατάργηση του αφορολόγητου για ελεύθερους επαγγελματίες.

-Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότηση κατά δύο χρόνια ακόμα και για όσους άρχισαν και να ασφαλίζονται πριν από το 1983.

-Περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ – αν και για αυτούς τους φορολογούμενους, θα σωθούν σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα δώρα και επίδομα αδείας.

Από πλευράς τρόικας εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι σε ότι αφορά τα ισοδύναμα μέτρα που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση για να αποφύγει μέρος των περικοπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πολύ δυσκολία οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αποδέχθηκαν να συμπεριλάβουν στο πακέτο εξοικονόμηση 1,9 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, σε σχέση με τα 4 δισ. ευρώ που είχε προβάλει η κυβέρνηση.

Στο οικονομικό επιτελείο επιδιώκουν πάντως να διασφαλίσουν στο μέτρο του δυνατού παρεμβάσεις οι οποίες ταυτόχρονα με το σκληρό πακέτο λιτότητας θα δίνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία με σκοπό τον ταχύτερο περιορισμό της ύφεσης. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν προχωρήσει στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ούτως η άλλως είχε ανάγκη η ελληνική οικονομία ανεξαρτήτως του μνημονίου.