Η αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά στις συντάξεις

Ποια είναι η θέση του υπουργείου Εργασίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:35
25/10/2018
Η αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά στις συντάξεις
15
loading

Ένα μεγάλο κύμα υποβολής αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο για την επιστροφή των δώρων και των παρακρατήσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές παρατηρείται από τους συνταξιούχους.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την ώρα διευκολύνει τους συνταξιούχους θέτοντας σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις και να μην δημιουργείται το αδιαχώρητο στις διευθύνσεις πληρωμών του φορέα.

Η υποβολή αιτήσεων έχει ως στόχο τη διακοπή παραγραφής των αναδρομικών.

Οι μειώσεις συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι:

Α) αυτές του νόμου 4051/2012, που επέβαλε περικοπές επικουρικών συντάξεων κατά 10% στο σύνολο του ποσού σύναξης από 200 ως 250 ευρώ, κατά 15% από τα 250 ως τα 300 ευρώ και κατά 20% στις επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ. Στις τρεις αυτές περικοπές, οι επικουρικές μετά τις μειώσεις διατηρούσαν κατώτατο όριο τα 200 ευρώ, 225 ευρώ και τα 250 ευρώ αντίστοιχα.

Β) αυτές του νόμου 4093/2012, που επέβαλε μειώσεις στο άθροισμα συντάξεων με την εξής κλίμακα: 5% για άθροισμα συντάξεων από τα 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% μείωση από τα 1.500 ως τις 2.000 ευρώ, 15% μείωση από τις 2.000 ως τις 3.000 ευρώ και 20% μείωση επί αθροίσματος συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ.

Γ) αυτές του νόμου 4093/2012 για την κατάργηση των Δώρων στις κύριες συντάξεις, που ήταν 800 ευρώ ετησίως με 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας.

Οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ

Σε λειτουργία έθεσε προ ημερών  η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) την on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης που αφορά μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί σε κύριες ή επικουρικές συντάξεις (αναδρομικά).

Η αίτηση απευθύνεται στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή στους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή συσσώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

H εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ στις «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους».

Στην επιλογή αυτή υπάρχει η αίτηση για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.

Μόλις επιλέξουν αυτό το πεδίο οι συνταξιούχοι μεταφέρονται στην εφαρμογή του TAXISnet και θα πρέπει να γράψουν τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τη φορολογική τους δήλωση , καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Αμέσως μετά ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).

Στην ηλεκτρονική αίτηση υπάρχει προσυμπληρωμένο κείμενο (σημείο Α) που λέει «Παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω».

Στο αμέσως επόμενο πεδίο οι συνταξιούχοι θα επιλέξουν την περιφερειακή υπηρεσία του ΕΦΚΑ από την οποία συνταξιοδοτούνται. Όσοι έχουν σύνταξη ΙΚΑ θα επιλέξουν το υποκατάστημα Μισθωτών της περιοχής ή της πόλης που διαμένουν και από το οποίο λαμβάνουν τη σύνταξη (π.χ.. Β’ Υποκατάστημα Μισθωτών Κορινθίας με έδρα την Κόρινθο, ή Ε’ τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Ανατολικής Αττικής κ.λπ.).

Το ίδιο θα πράξουν όσοι είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των τραπεζών και του ΝΑΤ.

Όσοι είναι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ, του Ταμείου Νομικών και του ΟΓΑ θα επιλέξουν στην ενότητα των «Μη Μισθωτών» το υποκατάστημα της περιοχής ή της πόλης που διαμένουν και παίρνουν τη σύνταξη.

Οσοι παίρνουν και επικουρική, συμπληρώνουν το πεδίο (Α2) που αφορά την αίτηση για το ΕΤΕΑΕΠ, επιλέγοντας το Ταμείο από το οποίο παίρνουν σύνταξη.

Στο τέλος της αίτησης, στο πεδίο Β, μπορούν να προσθέσουν το δικό τους κείμενο, για ανάλυση των περικοπών από το 2013 ως το 2018, αναδρομική επιστροφή των μειώσεων από το 2013 και μετά, ή από την ημερομηνία που έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικές τις μειώσεις (10/6/2015) και ότι διατηρούν κάθε επιφύλαξη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους.

Πετρόπουλος: Οι τελικές αποφάσεις θα ισχύσουν για όλους

«Δεν χρειάζεται να σπεύδουν οι συνταξιούχοι ούτε με αιτήσεις ούτε με αγωγές. Δεν θα χρειαστούν, γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν εντέλει -και στα σκέλη που δεν είχαν κριθεί- θα είναι αποφάσεις δεσμευτικές προς όλους, καθώς για τη δική μας κυβέρνηση πάγια πολιτική και πρακτική είναι η ισονομία και απόλαυση δικαιωμάτων με ίδιο τρόπο από τους πολίτες που το δικαιούνται», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Μπορούν κάποιοι που θέλουν οπωσδήποτε να υποβάλουν αίτηση, αν και δεν χρειάζεται να το κάνουν, αντί να τρέχουν να συνωστίζονται σε ουρές [...] να το κάνουν σε αυτή την απλή εφαρμογή της συμπλήρωσης αίτησης με απλό τρόπο, στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ», πρόσθεσε ο Τάσος Πετρόπουλος.

Η κυβέρνηση και ο ΕΦΚΑ θα περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τύχη του νόμου 4051/2012 επί υπουργίας Κουτρουμάνη με τον οποίο είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικές περικοπές στις συντάξεις, είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στο Κόκκινο.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα φροντίσει να αποδοθούν τα σχετικά χρήματα προς όλους και συνέστησε για όσους το επιθυμούν την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

Αναφερόμενος σε απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια δημιουργίας «βιομηχανίας αγωγών» κατά του ΕΦΚΑ, ο ίδιος διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο, καθώς αν το ΣτΕ κρίνει ότι καλώς αποφάσισε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τότε η κυβέρνηση θα φροντίσει να αποδοθούν τα σχετικά χρήματα στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών προς όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνον σε όσους είχαν υποβάλει σχετική αγωγή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Χριστινα Ζαρ

  Οι κατοικοι του δημου Νεας Μακρης Αττικης, σε ποια περιφέρειακη υπηρεσια υπαγονται?

 2. avatar ΒΗΤ

  ΄/ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ δεν την παιρνη με ηληθιες δικαιολογιες.τι πρεπει να γραψω στο δευτερο παιδιο
  ?

 3. avatar FOUSNIKOS

  Οι κατοικοι του Δημου Βυρωνα σε ποια περιφερειακη υπηρεσια υπαγονται?

 4. avatar Nikoς8

  Για το επικουρικό δεν βρίσκω κατηγορία πετρελαιοειδών. Μήπως υπάγεται αλλού?

 5. avatar Κώστας.Σπ/λος

  Αριθμό πρωτοκόλλου γιατί δεν δίνει το συστημα...ποιος θα μου τον δώσει???

 6. avatar Αναγνώστης

  έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικές τις μειώσεις . . . . . . .
  Ερώτηση: Κανένας πολίτης δεν έχει δικαίωμα σε καμία περίπτωση να επικαλείται άγνοια νόμου, διώκεται και θα τιμωρηθεί εάν το τολμήσει. ............
  Ο [...] ή οι [...] που νομοθετουν αντί συνταγματικά και μας τρελάνουν και όχι μόνο, το επ αναλαμβάνουν, βάζοντας μας σε τρυπακια , αγωγές , ηλεκτρονικές [...] , , , , , , , Νομίζω δεν χρειάζεται να θυμηθούμε πόσοι και ποίοι το έχουν επαναλάβει, , , , , , , , , ,
  Κι όμως εμείς τους ξανά και ξανά τους ψηφίζουμε δινωντας τους το δικαίωμα να το ξανακάνουν ,, , , , ήμαστε μαζόχες ! ! ! ; ; ; ; ; ;
  Προσωπικά δεν νομίζω . . . . .λίγο περισσότερο προσοχή ίσως . . . . .

 7. avatar ςυνταξιουχοσ τησ πινας

  Εμενα μου τα πηραν ολα εκας δορα και μου αφισαν 330 εβρο με δυο παιδια γυμνασιο και λυκοιο να πανε..τη πρεπει να κανο δοστε πισο αυτα που μου πιρατε (κλευτεσ)

 8. avatar Νταφλος Ευάγγελος

  Η διαφορητικοτητα της καλής πρόθεσης του αρμόδιου Υπουργείο πρέπει άμεσα να ανακοινωθεί ώστε να σταματήσει κάθε δυσπιστία (δικαιλογημενη) των Συνταξιούχων.!. Αναμένουμε με Υπομονή.....

  1. avatar τους ψαλιδοχερηδες εννοεις???

   ψεμα στο ψεμα...απατη στην απατη......

 9. avatar το κοροϊδο συνταξιούχος

  Για να είμαστε ολοι ισοι οπως λέτε καταργήστε τα δικά σας προνόμια πρώτα στείλτε μερικούς
  φυλακή κατασχέστε μερικές βιλάρες και μετά βλέπουμε.Αντε και μην το κάνετε σαν την παροιμία ¨Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νυκοκύρης.¨

 10. avatar tywetytywe

  ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ , ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΙ ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΔΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!! ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΣΙΦΛΙΚΙ !

 11. avatar Μυτιληνιος

  Τα παπαγαλάκια έχουν τρελάνει τους συνταξιούχους και τους υπαλλήλους με αναστάτωση χωρίς προυγούμενο, να βγείτε να το πείτε δυνατά δηλ οτι η κυβέρνηση θα φροντίσει να αποδοθούν τα σχετικά χρήματα στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών προς όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνον σε όσους είχαν υποβάλει σχετική αγωγή.

  1. avatar omilitis1987

   Δεν είναι καν αγωγή.. Μια αίτηση είναι..

   1. avatar Μυτιληνιος

    Πετρόπουλος: Οι τελικές αποφάσεις θα ισχύσουν για όλους
    «Δεν χρειάζεται να σπεύδουν οι συνταξιούχοι ούτε με αιτήσεις ούτε με αγωγές. ......και όχι μόνον σε όσους είχαν υποβάλει σχετική αγωγή. Αυτά γραφει το δημοσιευμα

 12. avatar SER 30

  '' Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την ώρα διευκολύνει '' ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΚΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ .'' Οι μειώσεις συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι:'' ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ . ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ . ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΕΥ ΟΥΔΕΜΙΑΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΥΝΗΣ . '' καθώς για τη δική μας κυβέρνηση πάγια πολιτική και πρακτική είναι η ισονομία και απόλαυση δικαιωμάτων με ίδιο τρόπο από τους πολίτες που το δικαιούνται», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.'' ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΡΜΟΔΙΩΣ ΑΠΟ ΥΨΗΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑΝΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 4 0 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΓΑΝΕ ΣΤΕΓΝΑ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΟΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΦΥΛΑΚΗ . [...] ΗΠΙΑΜΕ ΞΑΝΑ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει