«Τρικυμία» προκαλεί η υπουργική απόφαση που επιβάλλει ΦΠΑ στις αγορές σκαφών

«Δεν λαμβάνει υπ' όψη την πολυνησιακή γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:00
12/10/2018
«Τρικυμία» προκαλεί η υπουργική απόφαση που επιβάλλει ΦΠΑ στις αγορές σκαφών
9
loading

Καταστροφικές κρίνονται οι επιπτώσεις στις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα στον κλάδο επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, που δημιουργεί η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας (ΚΥΑ - ΦΕΚ 442004/10/2018), όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους, οι φορείς του Θαλάσσιου τουρισμού.

Σε συνάντηση που είχαν τα διοικητικά συμβούλια των επαγγελματικών σωματείων (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος, Ένωση Πλοιοκτητών Επαγελματικών Σκαφών Τουρισμού-Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού) τονίζουν ότι «η αναφερόμενη ΚΥΑ, με το πρόσχημα της εφαρμογής μίας Κοινοτικής Οδηγίας, χωρίς να λάβει υπόψη της την πολυνησιακή γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα που μοναδικά έχει η Ελλάδα, ξαφνικά επιβάλει ουσιαστικά ΦΠΑ 24% στις αγορές σκαφών που μέχρι σήμερα απαλλασσόταν.

Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι επιβαρύνει ταυτόχρονα υπέρμετρα τον ΦΠΑ επί όλων των υπηρεσιών που παρέχονται στα σκάφη, που, όπως τονίζουν, είχαν απαλλαγές, ενώ δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς».

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της εν λόγω ΚΥΑ, οι φορείς σημειώνουν ότι θα φύγουν τα σκάφη σε άλλες σημαίες και σε άλλες όμορες και γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία και Μαυροβούνιο). Ως συνέπειες αυτής της φυγής οι φορείς κάνουν λόγο για δραματική μείωση της δραστηριότητας ναυπηγήσεων, μείωση της απασχόλησης, μεγάλη μείωση στο ΦΠΑ των ναύλων που σήμερα εισπράττεται, αλλά και απώλεια εισαγωγής συναλλάγματος. Και καλούν τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να ανακαλέσουν άμεσα την προαναφερόμενη υπουργική απόφαση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar αν αγγίξει

  το απολυτο φετίχ του ελληνοβλαχαδερού κλεφτονεόπλουτου έλληνα, κοινώς την ....έβαψε.βάζεις στοίχημα ότι το μάρμαρο θα το πληρώσουν τα βαρκάκια των 4,5 μέτρων που είναι και χιλιάδες?

 2. avatar Trouth….

  Εκτός από τον ΦΠΑ στην αγορά να μπει και φορολογία στις ναυτικές εταιρείες. Είναι ο μόνος κλάδος που δεν φορολογείται για τα έσοδα του. Για ένα ναύλο 1500 € καταβάλουν στο κράτος το 24% για ΦΠΑ και το υπόλοιπο ποσό καθαρό στην τσέπη. Ακούσατε αν κανεις τζίρο 500.000 ευρώ πληρώνεις 0% φόρο. Ο αγοράζει ο κάθε λεφτας σκάφος στείνει μια ΝΕΠΑ κάνει εικονικές ναυλώσεις και έχει σχεδον τζάμπα καύσιμα ελλιμενισμό και μηδενική φορολογία για σκάφη χιλιάδων εως εκατομμύρια ευρώ.

 3. avatar Νίκος χασαπης

  Και τυχεροί ειστε για άντε στις άλλες κομμουνιστικές χώρες να δείτε ουτε σκάφη δεν έχουν.
  Θα σας τα πάρει όλα ο επιλιπτικος που ψηφίσατε

 4. avatar Τι να πω;

  ολοι στο τζάμπαι στο παπατζηλικι και με αστείες δικαιολογίες.
  Ακου σημαία Αλβανίας.

  1. avatar γιατί σου

   φαίνεται περίεργο? και η αλβανία έχει θάλασσα....

 5. avatar ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

  τα επαγγελματικά σκαφοι φέρνουν ΣΥΝΆΛΛΑΓΜΑ στην Ελλάδα οεο γι'αυτό έχουν άλλη διαχείρισή.
  τα έξοδα πού θα περνάς πονηρε τι ΣΥΝΆΛΛΑΓΜΑ θα δώσεις και θες την ίδια διαχείρισή.

 6. avatar Takis_0731

  Γιατί, μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ΦΠΑ;

 7. avatar gus326a

  Ε τότε θα τα περνάμε κι εμείς έξοδα στις επιχειρήσεις μας.

 8. avatar Ντ!νος

  Είναι μικρό το παιδί, δεν ξέρει ακόμα να κυβερνάει, μην το βαράτε λέμε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει