Τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους για να αγοράσουν για παράδειγμα αυτοκίνητο ή τα χρηματικά ποσά που λαμβάνει κάποιος από συγγενείς ή ακόμα και από φίλους αποδεικνύονται σωτήρια στη μάχη των τεκμηρίων και στις παγίδες που έχει στήσει η Εφορία για να εντοπίζει όσους δεν εμφανίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Τα χρηματικά ποσά που δίνουν οι γονείς στα παιδιά, ή οι συγγενείς και οι φίλοι σε κάποιο φορολογούμενο τότε αυτός που λαμβάνει τα χρήματα μπορεί με αυτά να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και να αποφύγει την πληρωμή έξτρα φόρου.

Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση η οποία αν δεν ληφθεί υπόψη τότε κανένα χρηματικό ποσό δεν θα υπολογιστεί για την κάλυψη των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων π.χ. αγορά αυτοκινήτου, ακινήτου κλπ. Η Εφορία θα λάβει υπόψη της τα ποσά που δωρίζονται μόνο όταν η δήλωση γονικής παροχής ή δωρεάς έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη. Δηλαδή οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Τα χρήματα που δωρίζονται φορολογούνται

Δηλαδή, αν ένας φορολογούμενος (γιος) αγόρασε στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 ένα αυτοκίνητο αξίας 15.000 με χρήματα που δόθηκαν από τον πατέρα του ως δωρεά, τότε για να μπορέσει να καλύψει ο γιος τη δαπάνη απόκτησης του αυτοκινήτου αυτού, πρέπει η σχετική δήλωση δωρεάς να υποβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η γονική παροχή χρημάτων φορολογείται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.

Εφόσον η δήλωση υποβληθεί έως το τέλος του έτους 2018, τότε ο γιος μπορεί να αναγράψει το ανωτέρω ποσό στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλει το 2019 και αν δεν διαθέτει εισοδήματα θα καλύψει το τεκμήριο για την αγορά του αυτοκινήτου.

Αντίθετα, για τον πατέρα, η καταβολή του ανωτέρω χρηματικού ποσού αποτελεί για τον ίδιο τεκμήριο και πρέπει να δηλωθεί στη δήλωσή του. Πιο συγκεκριμένα, το ανωτέρω ποσό των 15.000 ευρώ πρέπει να αναγραφεί από τον πατέρα στον κωδ. 725 του εντύπου Ε1 της δήλωσης. Σημειώνεται ότι οι δωρεές θεωρούνται τεκμήριο εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ.