«Η χρεωκοπία της Ελλάδας μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα», αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, αναφέροντας πως δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Αθήνα θα δοθεί διότι «δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση στον ορίζοντα, ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χρεωκοπία».

Στην ηλεκτρονική έκδοσή του το γερμανικό περιοδικό γράφει πως η τρόικα προετοιμάζει το έδαφος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης με αναφορές όπως «οι διαπαραγματεύσεις προχωρούν καλά, έχει επιτευχθεί πρόοδος».

«Μέχρι τις 20 Αυγούστου πρέπει η κυβέρνηση να αποπληρώσει στην ΕΚΤ ένα ομόλογο ύψους τριών δισ. ευρώ, το οποίο λήγει. Το παράδοξο σχέδιο: η ΕΚΤ διοχετεύει η ίδια τα λεφτά στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί η χώρα να πληρώσει στην ΕΚΤ το ομόλογο. Η διαδικασία είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ δεν προβλέπεται», σημειώνει το περιοδικό και υπενθυμίζει πως εδώ και δύο εβδομάδες η ΕΚΤ δεν αποδέχεται πλέον ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ακολουθεί αυτήν ακριβώς την πρακτική.

«Η χρεωκοπία της Ελλάδας μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και η πολιτική νίπτει τας χείρας της», γράφει και σημειώνει πως παρότι δημιουργήθηκαν οι EFSF και ESM για τη χρηματοδότηση των κρατών «περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής για τους πολιτικούς. Η καγκελάριος Μέρκελ θα έπρεπε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της γερμανικής Βουλής. Με δεδομένη την οξεία επίθεση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών εναντίον της Ελλάδας, η καγκελάριος θα μπορούσε να οδηγηθεί σε σοβαρή κυβερνητική κρίση», καταλήγει.