Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, εκφράζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε άρθρο του στο περιοδικό «The Banker».

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο υπουργός Οικονομικών «ολοένα και σωρεύονται οι αποδείξεις ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί στο τέλος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους», υπογραμμίζοντας πως ακόμη και τώρα, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την εν λόγω πεποίθηση διεθνών παρατηρητών.

Παρά το γεγονός ότι ήταν σοβαρό το δημοσιονομικό και δομικό σοκ από την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η οικονομία βγαίνει περισσότερο ανθεκτική απ’ ότι αναμενόταν και η ύφεση εφέτος θα είναι ηπιότερη από τις αρχικές προβλέψεις, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Υπάρχουν, δηλώνει, κίνδυνοι πιθανών υπερβάσεων σε σημεία του προϋπολογισμού- ειδικά σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία, στις δημόσιες εταιρίες και στα συνταξιοδοτικά ταμεία- και το ενδεχόμενο κόπωσης της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων.

Θεωρεί, επίσης, ότι η κρίση, όσον αφορά στις ευρωπαϊκές οικονομίες, δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει, αλλά η ελληνική κρίση λειτούργησε σαν αφύπνιση για ολόκληρη την Ευρώπη.