Σε εννέα νεότερα μέλη της οικογένειας Λάτση περνάει η Eurobank και συγκεκριμένα το ποσοστό που κατείχε σε αυτή η EFG. Η κίνηση αυτή κρίθηκε ως αναγκαία μετά από αίτημα ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για πλήρη διαχωρισμό του ομίλου της EFG Bank («EFG International») και του ομίλου της Eurobank.

Συγκεκριμένα οι εποπτικές αρχές κατέστησαν σαφή την ανάγκη για πλήρη διαχωρισμό των δύο Ομίλων – από διοικητική, διαχειριστική και λογιστική άποψη, έτσι ώστε οι ελληνικές δραστηριότητες και η εκάστοτε αξιολόγηση του ελληνικού κινδύνου να μην επηρεάζουν τις δραστηριότητες του Ομίλου EFG στον ευαίσθητο χώρο του private banking διεθνώς.

Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, χωρίς να αποξενώνεται επιχειρηματικά η ευρύτερη οικογένεια Λάτση από κανέναν από τους δύο Ομίλους, επέβαλε την επέκταση του διαχωρισμού και σε μετοχικό επίπεδο.

Η ανάγκη του διαχωρισμού έδωσε την ευκαιρία και για μια φυσική διαδοχή, η οποία ούτως ή άλλως μελλοντικά θα επερχόταν, σε σχέση με τους μετόχους, διαμορφώνοντας έτσι δύο διακριτούς Ομίλους από κάθε άποψη. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή παρέμενε με οποιοδήποτε σχήμα η κοινή μετοχική συμμετοχή στους δύο Ομίλους, θα ήταν επιβεβλημένη για εποπτικούς λόγους η λογιστική ενοποίηση, σε αντίθεση με το αίτημα των εποπτικών αρχών για πλήρη διαχωρισμό.

Το ποσοστό του Ομίλου EFG (44,70%) κατανέμεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του (43,55%) και σε ίσα μερίδια στα εννέα νεότερα μέλη της οικογένειας Λάτση και στο ίδρυμα Λάτση. Ο Όμιλος EFG θα διατηρήσει ποσοστό 1,15%. Με τον τρόπο αυτό, στη μετοχική σύνθεση της Eurobank θα μετέχουν τα νεότερα μέλη της οικογένειας Λάτση, ενώ οι σημερινοί μέτοχοι συνεχίζουν να συμμετέχουν στον Όμιλο EFG.

Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων διαχωρίζονται και τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Ομίλων, με εκατέρωθεν παραιτήσεις των φυσικών προσώπων που έως σήμερα συμμετέχουν και στα δύο.

Σύμφωνα με πληροφορίες με την οριστικοποίηση και την ανακοίνωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης και τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών κάθε τραπεζικού ιδρύματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών θα κληθούν να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και με δεδομένη τη δύσκολη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί, το νέο μετοχικό σχήμα προσφέρει στα νεότερα μέλη της οικογένειας Λάτση μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία.