«Ζητούμε οι Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» τονίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και επισημαίνει ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για τα άλλα κράτη – μέλη.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ρόμπαϊ εξηγεί ότι «θα πρέπει κάνεις να λάβει υπ’ όψιν ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδοτική προσπάθεια για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη» και δηλώνει ότι ο ίδιος «δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων».

«Εάν οι στόχοι της Ελλάδας ή άλλων κρατών που έχουν τεθεί υπό την “ομπρέλα σωτηρίας” μετατεθούν, τότε χρειάζονται περισσότερα δάνεια και αυτό, προφανώς, δημιουργεί προβλήματα για κάποια κράτη – μέλη» προσθέτει.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική: «Εάν δοθεί στην Ισπανία μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση του ελλείμματος ως το 2014, τότε αυτό δεν θα είχε άμεσες συνέπειες στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης» σημειώνει.