Η κατάσταση στην Ευρώπη «εμποδίζει την αμερικανική ανάπτυξη», δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι.

«Ελπίζουμε ότι θα πράγματα δεν θα επιδεινωθούν. Ήδη είναι ένας από τους παράγοντες, όμως όχι ο μοναδικός, που βαρύνουν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Μπερνάνκι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Fed εκτίμησε ότι στους άλλους «αντίθετους ανέμους» που επηρεάζουν την αμερικανική οικονομία περιλαμβάνονται οι δυσκολίες στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ, το γεγονός ότι δύσκολα δίνονται δάνεια, αλλά και οι «δημοσιονομικοί περιορισμοί σε επίπεδο ομοσπονδιακού κράτους, πολιτειών και τοπικών κοινωνιών».

Τα προβλήματα της Ευρώπης έχουν επιπτώσεις κυρίως στο εξωτερικό εμπόριο, καθώς επιβραδύνουν τις εξαγωγές, επεσήμανε ο Μπερνάνκι.

«Αυτό το πρόβλημα είναι σημαντικό. Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα λάβει επιπλέον μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να σταθεροποιήσει την κατάσταση», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν τα μέσα για να το κάνουν.

«Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλύτερα (…) όμως στην περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν», δήλωσε ο Μπερνάνκι, «θα είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την οικονομία των ΗΠΑ και το χρηματοοικονομικό μας σύστημα».