Το Βερολίνο είναι αντίθετο στην έκδοση ευρωομολόγων και η θέση του δεν θα αλλάξει μέχρι τον Ιούνιο, οπότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Είναι η σταθερή μας θέση και θα είναι η ίδια και τον Ιούνιο» δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μία ημέρα πριν από την άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο που ενδέχεται να αναφερθεί στο θέμα αυτό.

Η Γερμανία θεωρεί ότι τα ευρωομόλογα δεν είναι η λύση στην κρίση χρέους και ότι είναι παράνομα βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Η έκδοση ευρωομολόγων δεν είναι επισήμως στην ατζέντα της αυριανής άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου, όμως το Παρίσι επιθυμεί «να θέσει τα πάντα στο τραπέζι» σε αυτή τη σύνοδο που θα είναι αφιερωμένη στους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται αύριο να αναφερθούν και στα αναπτυξιακά ομόλογα (project bonds), ευρωπαϊκά ομόλογα για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, στα οποία η Γερμανία έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα.

Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική κυβερνητική πηγή υπογράμμισε: «Αφήστε με να σας πω τι δεν είναι αυτή η σύνοδος: δεν είναι μια σύνοδος στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις. Δεν είναι μια σύνοδος ειδικά για την Ελλάδα».