«Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα πρέπει πρωτίστως να υπηρετεί την ανάγκη για ενίσχυση του κύρους και της λειτουργίας των θεσμών, για αποκατάσταση της τρωθείσας αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, αλλά και για την αναβάθμιση του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας».

Αυτή είναι βασική θέση της επιμελητηριακής κοινότητας, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος υπενθυμίζει ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει υποβάλει στην αρμόδια επιτροπή διαλόγου τις θέσεις και τις προτάσεις της ενόψει της επικείμενης Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Οι προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αλλαγές όπως η αναγνώριση του δικαιώματος ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο ορισμός ανώτατου κατ’ έτος επιτρεπτού ορίου φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, η διασφάλιση του δικαιώματος στην απεργία καθώς και στην ανταπεργία, καθώς και ο περιορισμός της δυνατότητας επεκτατικής εφαρμογής περιβαλλοντικών και χωροταξικών διατάξεων από τα δικαστήρια.

«Παράλληλα, απαντώντας στο αίτημα για ενίσχυση της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας του πολιτικού συστήματος, προτείνεται να αναγνωριστεί ως υποχρέωση εκ του Συντάγματος η διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας στη λειτουργία του κράτους, καθώς και η ίδρυση πλήρως ανεξάρτητης Ελεγκτικής Αρχής για τον έλεγχο των εσόδων και των δαπανών του κράτους» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, συνέχισε ο ίδιος, προτείνεται η συγχώνευση πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων και η άσκηση προληπτικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και της συμβατότητάς τους με το δίκαιο της ΕΕ, ενώ στον τομέα της Διοίκησης προτείνονται αλλαγές για την αναβάθμιση της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, η οικονομική αυτονόμηση των δήμων με ταυτόχρονη υποχρέωση για βιώσιμη δημοσιονομική λειτουργία, καθώς και η εισαγωγή του θεσμού της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ετήσια βάση με κριτήρια αποδοτικότητας.

Τέλος, στις προτάσεις των επιμελητηρίων, όπως είπε ο κ. Μίχαλος, περιλαμβάνεται η σαφέστερη κατοχύρωση της επιχειρηματικής ελευθερίας και της δυνατότητας παροχής οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων με κεφάλαια από το εξωτερικό.