Οι γερμανικές τράπεζες είναι πιθανόν να μη χρειασθούν κρατική βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίησή τους με το ποσό των 13,1 δισ. ευρώ, το οποίο έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European banking Authority, EBA), δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Φαίνεται, ότι θα μπορέσουν να τα καταφέρουν μόνες τους», είπε ο κ. Σόιμπλε σε συζήτηση που έγινε στη γερμανική Βουλή, μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Deutschland.

Η γερμανική Βουλή, πάντως, αποφάσισε σήμερα, με τις ψήφους των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ότι οι τράπεζες θα μπορούν να λαμβάνουν κρατική βοήθεια, εφόσον βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση (και δεν μπορέσουν να επιτύχουν διαφορετικά την ανακεφαλαιοποίησή τους).

Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη της ψήφισης του νόμου που προβλέπει την ανασύσταση του ταμείου διάσωσης τραπεζών (SoFFin), σημειώνοντας ότι «δεν θα χρειασθεί μάλλον να γίνει χρήση του».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το ταμείο SoFFin «ένα προληπτικό μέτρο για να γίνει πιο σταθερό το ευρώ από τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης», ενώ πρόσθεσε ότι το ευρώ είναι στο δρόμο της επανάκτησης της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν γνωρίζει, αν έχει ξεπερασθεί η κρίση κατά το μεγαλύτερο μέρος της.