Σε τιμές κάτω από την αντικειμενική τους αξία πωλούνται αρκετά ακίνητα, αν και όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία από τα υποθηκοφυλακεία, το ποσοστό έχει περιοριστεί έναντι προηγούμενων ετών μετά την πρόσφατη διόρθωση των τιμών ζώνης.

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποίησε το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Αθμονον σε επιλεγμένες περιοχές των βορείων προαστίων, προκύπτει ότι στο Μαρούσι το 60% των συναλλαγών αφορούσε ακίνητα σε τιμή κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε Βριλήσσια και Μελίσσια δεν ξεπέρασαν το 38% του συνόλου των αγοραπωλησιών, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Οπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Καπότσι, επικεφαλής της RE/MAX Αθμονον, η πλειονότητα των ενδιαφερομένων εξακολουθεί να προτιμά τα παλιά ακίνητα, τα οποία είναι και τα πιο προσιτά οικονομικά. Ειδικότερα, στο Μαρούσι το 66% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα άνω των 20 ετών. Στα Βριλήσσια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47% και στα Μελίσσια 53%. Αντίστοιχα, σε χαμηλό επίπεδο διαμορφώνεται και το κόστος των συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι αγοραστές δεν διαθέτουν ποσά μεγαλύτερα από 150.000 ευρώ και σχεδόν οι μισοί επιλέγουν ακίνητα κόστους έως 100.000 ευρώ. Ειδικότερα, στο Μαρούσι, το 74% των πωληθέντων κατοικιών ήταν κόστους έως 150.000 ευρώ (το 26% έως 50.000 ευρώ), στα Βριλήσσια το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε σε 53% και στα Μελίσσια σε 75% (το 20% ήταν έως 50.000 ευρώ). Επιπλέον, από πλευράς επιφάνειας, στο Μαρούσι το 51% των πωληθέντων διαμερισμάτων αφορούσε ακίνητα από 70 έως 120 τ.μ., με τα αντίστοιχα ποσοστά σε Βριλήσσια και Μελίσσια να διαμορφώνονται σε 63% και 49%.