Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιστορικού κτιρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην οδό Αμερικής 8, όπου θα στεγαστεί το Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας – Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων ΕΒΕΑ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Στο χώρο αυτό, νέοι επιχειρηματίες θα βρίσκουν ένα φιλόξενο περιβάλλον για το ξεκίνημα της δραστηριότητά τους. Θα βρίσκουν υψηλού επιπέδου υποδομές λειτουργίας και επαγγελματικής έδρας, αλλά και υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και δικτύωσης».

Στην εκδήλωση απέστειλε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιακουμάτος, ο Γ.Γ. Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου πατέρας Θωμάς Συνοδινός, εκπρόσωποι της ηγεσίας των Ενόπλεων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθος πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η εκδήλωση του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για το επιχειρείν και τέτοιες πρωτοβουλίες τις έχει ανάγκη η χώρα μας. Κυβέρνηση και επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να πολλαπλασιαστούν και να αποδώσουν καρπούς.  Η νεοφυής επιχειρηματικότητα και οι νέες τεχνολογίες μπορούν και πρέπει να εξελιχθούν σε νέα βαριά βιομηχανία του τόπου μας. Να εξελιχθούν σε έναν τομέα της οικονομίας ο οποίος θα υποστηρίξει όλους τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και θα εγγυηθεί ότι συνολικά η οικονομία μας μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο παραγωγική.

Η στήριξη της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας είναι προτεραιότητα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αναστραφεί το λεγόμενο “brain drain”.

Χρέος δικό μας είναι να δώσουμε ώθηση στις νέες τεχνολογίες και να σχεδιάσουμε το μέλλον με τρόπο αποτελεσματικό.

Οι προτεραιότητες που έχει βάλει η κυβέρνηση συμπυκνώνονται στην εθνική ψηφιακή στρατηγική, όπου θα επιδιώξουμε την άμεση ψηφιοποίηση της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο άλλος πυλώνας αυτής της στρατηγικής είναι η θερμοκοιτίδες όπως αυτή του ΕΒΕΑ που θα αναπτύσσουν τις καινοτόμες ιδέες και στη συνέχεια να διαχέονται στην οικονομία και στην κοινωνία.

Τελικός στόχος είναι να κάνουμε την οικονομία μας πιο εξωστρεφή, πιο αποτελεσματική και πιο παραγωγική».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε: «Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας καλωσορίζουμε στα εγκαίνια του ιστορικού κτιρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ένα κτίριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο έργο τέχνης, χάρη στη μοναδική αρχιτεκτονική του, που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της περιόδου του όψιμου νεοκλασσικισμού των αρχών του 20ου αιώνα.

Ενός κτιρίου που για δεκαετίες κόσμησε το κέντρο της Αθήνας, με την υψηλή αισθητική του, αλλά και με τη δραστηριότητα που φιλοξένησε, στεγάζοντας το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών: το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, έναν οργανισμό που εκπροσωπεί και υπηρετεί διαχρονικά το πιο δημιουργικό και ελπιδοφόρο κομμάτι του τόπου μας: τις επιχειρήσεις.

Για πάνω από έναν αιώνα, το ΕΒΕΑ βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που τολμούν, δοκιμάζονται και αγωνίζονται στον επιχειρηματικό στίβο.

Για πάνω από έναν αιώνα, λειτουργεί ως αξιόπιστος, υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, ο οποίος παρεμβαίνει στα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας μας, με υπεύθυνες θέσεις, με ρεαλιστικές προτάσεις και πάνω από όλα, με ένα ισχυρό όραμα.

Το όραμα μιας χώρας, που παίρνει δύναμη από τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της. Μιας οικονομίας που στηρίζει και στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, για να παράγει εθνικό πλούτο και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Μιας επιχειρηματικότητας, που μπορεί να μετατρέπει τις ιδέες της σε αξία και να δίνει σε όλους την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή.

Αυτό το όραμα υπηρέτησαν γενιές ανθρώπων, στο χώρο όπου βρισκόμαστε σήμερα.

Το ίδιο όραμα θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, μέσα από τη σύγχρονη λειτουργία του, ως Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων.

Γνωρίζετε ότι για το Επιμελητήριό μας, η προώθηση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελεί ζωτικής προτεραιότητας στόχο, στην προσπάθεια για αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.

Έχουμε από τη μια χιλιάδες νέους ανθρώπους, μια ολόκληρη γενιά, με υψηλά προσόντα και ικανότητες, που είτε μένουν ανενεργοί λόγω της κρίσης, είτε κατευθύνονται στο εξωτερικό.

Κι έχουμε από την άλλη μια οικονομία που για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί πρέπει ουσιαστικά να επανεφεύρει τον εαυτό της. Πρέπει να στηριχθεί στις δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πρέπει να εστιάσει στην καινοτομία, στη γνώση, στην εξωστρέφεια.

Σε αυτή την εξίσωση, η επιχειρηματικότητα είναι η λύση.

Σε όλους αυτούς τους τομείς στοχεύει η δραστηριότητα που αναπτύσσει ως τώρα το Επιμελητήριό μας, με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Σημείο αναφοράς σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων. Μια δομή που αναπτύχθηκε το 2014, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και σήμερα αποτελεί μία αυτοχρηματοδοτούμενη δράση του Ε.Β.Ε.Α., η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής και συνεργάζεται με Πανεπιστημιακούς φορείς, ερευνητικά ιδρύματα και Δήμους.

Όλο αυτό το διάστημα, έχουμε δει τη Θερμοκοιτίδα μας να λειτουργεί ως «φυτώριο» επιχειρηματικότητας. Ένα φυτώριο στο οποίο ανθίζουν νέες, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Ιδέες που βρίσκουν όχι απλώς ένα φιλόξενο χώρο, αλλά και ουσιαστική ενθάρρυνση, στήριξη και καθοδήγηση.

Πέραν της Θερμοκοιτίδας, έχουμε αναπτύξει ένα ευρύτερο πλέγμα υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ αυτών είναι το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, που διευκολύνει τη διασύνδεση μεταξύ έμπειρων και πετυχημένων επιχειρηματιών του Ελλαδικού χώρου, με καινοτόμες υφιστάμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Παράλληλα, με πρωτοβουλίες όπως η θεσμοθέτηση των Βραβείων Athens Start Up Awards, επιδιώκουμε να επιβραβεύσουμε τις επιτυχημένες προσπάθειες νέων επιχειρηματιών και να αναδείξουμε ευρύτερα τις αξίες της επιχειρηματικότητας.

Η λειτουργία του κτιρίου αυτού, ως Κέντρου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας σε αυτή την προσπάθεια. Και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά σε κάθε μια από τις δράσεις μας.

Στο χώρο αυτό, νέοι επιχειρηματίες θα βρίσκουν ένα φιλόξενο περιβάλλον για το ξεκίνημα της δραστηριότητά τους. Θα βρίσκουν υψηλού επιπέδου υποδομές λειτουργίας και επαγγελματικής έδρας, αλλά και υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και δικτύωσης.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι και να σας ευχαριστήσω που μοιράζεστε μαζί μας αυτή την ιδιαίτερη στιγμή.

Εδώ, σε αυτό το κτίριο, βρίσκεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Επιμελητηρίου μας.

Βρίσκεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα και στην Ελλάδα.

Κι εδώ ελπίζουμε ότι η ιστορία θα συνεχιστεί, με νέες σελίδες δημιουργίας. Με νέες σελίδες ανάπτυξης και επιτυχίας».