Έξι πακέτα ρυθμίσεων που θα προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό δόσεων το καθένα, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για τη ρύθμιση των οφειλών που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά το πρότυπο των ρυθμίσεων που περιγράφονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», η ένταξη των ενδιαφερομένων σε μία αυτές θα γίνεται βάσει κριτηρίων, όπως το ύψος των οφειλών που έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας, η οικονομική δυνατότητα που έχει από την επαγγελματική του δραστηριότητα, η περιουσιακή του κατάσταση.

Οι σχετικές λύσεις, που θα καθοριστούν σε υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να έχει εκδοθεί έως τα μέσα Ιουνίου, θα περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα των 120 δόσεων, δυνατότητα ωστόσο που δεν θα δίνεται για όλους ενιαία, αλλά θα βασίζεται στα κριτήρια που θα καθοριστούν.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού που εξαιρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει τη δυνατότητα του Δημοσίου και των Ταμείων –κατά συνέπεια και του ΚΕΑΟ– να προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες, με τους όρους που προβλέπονται στον νόμο. Στη διαδικασία μπορούν να ενταχθούν και χρέη κάτω των 20.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120, ενώ η κατώτερη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Για οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ (αφορά κυρίως αγρότες), το ανώτατο όριο δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 36.

Μεταξύ των επαγγελματιών που εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλαδή από την ενιαία ρύθμιση των οφειλών είτε είναι προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες, αλλά μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τις δυνατότητες του νόμου, είναι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, χημικοί, γεωπόνοι, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, εμπειρογνώμονες, ελεγκτές, λογιστές αλλά και όσοι ασκούν παραϊατρικά επαγγέλματα ή καλλιτεχνικά επαγγέλματα, όπως συγγραφείς, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, διακοσμητές ή ανήκουν σε συναφείς επαγγελματικές ομάδες.