Ένας στους δύο Έλληνες θέλει να γίνει επιχειρηματίας

Κερδίζει έδαφος ο κλάδος της επιχειρηματικότητας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:47
22/11/2016
Ένας στους δύο Έλληνες θέλει να γίνει επιχειρηματίας
12
loading

Το 64% των Ελλήνων επιθυμεί να γίνει επιχειρηματίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έβδομης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας επιχειρηματικότητας της Amway.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Amway διεξάγεται σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και καταγράφει τον «δημόσιο παλμό» σχετικά με την επιχειρηματικότητα σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2015 η θετική στάση των Ελλήνων ερωτηθέντων ως προς την επιχειρηματικότητα παρουσιάζει σημαντική πτώση και παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με το διεθνή μέσο όρο. Το 64% των Ελλήνων έχουν μία γενική θετική στάση ως προς την επιχειρηματικότητα, σε σχέση με το 69% του 2015.

Αναφορικά με τις τιμές που προέκυψαν από την αξιολόγηση AESI το 2016, το 63% των Ελλήνων ερωτηθέντων επιθυμούν να γίνουν επιχειρηματίες, 36% είναι πεπεισμένοι ότι κατέχουν τις ικανότητες να ιδρύσουν μια επιχείρηση, ενώ το 55% υποστηρίζουν πως δεν θα εγκατέλειπαν την πρόθεση τους να ιδρύσουν μία επιχείρηση εάν η οικογένεια τους ή οι φίλοι τους, τους αποθάρρυναν.

Η Γενική Διευθύντρια της Amway Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, Ioana Enache, δηλώνει σχετικά με την ελληνική στάση ως προς την επιχειρηματικότητα, όπως προκύπτει από την έρευνα: «Η Amway πάντα υποστήριζε την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, από το 1996, γιορτάζοντας, φέτος, 20 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική αγορά. Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι σαφές ότι η επιχειρηματικότητα βρίσκεται χαραγμένη στη φιλοσοφία των Ελλήνων, με το μέσο όρο να φαντάζονται ότι ξεκινούν την δική τους επιχείρηση – ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο την Ευρώπης. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που έχει προκύψει και από τη συνεργασία μου με τους συνεργάτες της Amway σε τοπικό επίπεδο, που συνεχίζουν να δείχνουν δημιουργικότητα, σκληρή δουλειά και πάθος για επιτυχία σε όλα τα projects»

Η δυναμική του επιχειρείν, όπως διαφαίνεται από το «μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ξεκινώ τη δική μου επιχείρηση» είναι χαμηλότερη συγκριτικά με το 2015, με 46%, αλλά παραμένει υψηλότερη σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (35%).

Οι Έλληνες φαίνονται μοιρασμένοι στην πρόθεση να ψάχνουν και να αποκτούν δικούς τους πελάτες ως αυτοαπασχολούμενοι με το 48% να αισθάνονται άνετα να το πράξουν, ενώ το 49% να αισθάνονται άβολα. Οι ερωτηθέντες ηλικίας κάτω των 35 ετών παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά (60%) σε σχέση με τη ηλικιακές ομάδες των 35-49 (49%) και άνω των 50 (35%).

Όσον αφορά τα προσωπικά κίνητρα, για τους Έλληνες ερωτηθέντες, «ανεξαρτησία για τον εργαζόμενο, να είμαι το αφεντικό του εαυτού μου» (42%) και «οι προοπτικές για δεύτερο εισόδημα» (33%) είναι οι πιο ελκυστικές πτυχές για να ξεκινήσει κάποια δική του επιχείρηση επομένως, παραμένουν ίδια όπως και πέρυσι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Amway, οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν να έχουν μάλλον μία σαφή άποψη, καθώς το 35% των ερωτηθέντων της έρευνας AGER, «βλέπουν» την αυτοαπασχόληση πιο πιθανή σε πέντε χρόνια.

Επιπλέον, η έρευνα έχει ως σκοπό να αναδείξει πόσο έτοιμοι νιώθουν οι Ευρωπαίοι πολίτες μπροστά σε ένα επιχειρηματικό μέλλον. Για να απαντηθεί αυτή την ερώτηση, η AGER εντόπισε μία βασική δεξιότητα των ανθρώπων που αποφασίζουν να γίνουν επιχειρηματίες: την αναζήτηση και απόκτηση πελατών για την υπηρεσία ή το προϊόν τους. Το 51% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων ένιωσε άνετα με αυτό τον στόχο, ενώ μόνο το 40% δήλωσε το αντίθετο.

Η έρευνα επίσης, για άλλη μία φορά παρουσιάζει το Amway Entrepreneurial Spirit Index (AESI). Το AESI, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015, μετράει 3 ιδιότητες, οι οποίες επηρεάζουν την πρόθεση του ατόμου να ξεκινήσει μια επιχείρηση: επιθυμία, σκοπιμότητα και σταθερότητα ενάντια στην κοινωνική πίεση. Ο δείκτης προκύπτει από το μέσο όρο των απαντήσεων για τις 3 ιδιότητες, οι οποίες εξετάζονται με την ίδια βαρύτητα και είναι χωρίς ποσοστό.

Σύμφωνα με τις σχετικές τιμές του AESI, κατά μέσο όρο, το 47% των Ευρωπαίων εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν επιχειρηματίες, ενώ το 40% ένιωσε έτοιμο για αυτή την πρόκληση. Το θετικότερο σημάδι για το μέλλον της Ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας έρχεται από τους Ευρωπαίους Millennials, δηλ. ηλικίας μεταξύ 15 και 35 χρόνων, με ποσοστό 61%, υψηλότερο από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών, το 74% των ερωτηθέντων στην Ε.Ε., ήταν θετικοί ως προς την επιχειρηματικότητα. Οι άνδρες δείχνουν μία ελαφρώς πιο θετική στάση (76%) έναντι των γυναικών (73%). Το κοινό κάτω των 35, σημειώνει και σε αυτή την κατηγορία το υψηλότερο ποσοστό (81%).

Στην ερώτηση σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, οι Ευρωπαίοι δήλωσαν, όπως και στις προηγούμενες έρευνες, την «ανεξαρτησία για τον εργαζόμενο, να είμαι το αφεντικό του εαυτού μου» (49%) και «αυτοπραγμάτωση , δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τις δικές μας ιδέες» (44%). Οι «προοπτικές για δεύτερο εισόδημα» παραμένει ο 3ος παράγοντας (37%).Μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, οι ερωτηθέντες κάτω των 35 ετών, θεωρούν τον παράγοντα «ανεξαρτησία» τον πιο σημαντικό με 55%. Οι λόγοι για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση παραμείνουν ίδιοι, όπως και στις προηγούμενες έρευνες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Βασίλειος ο Β’

  Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες και ταυτόχρονα οι περισσότεροι Έλληνες μισούν τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες και ψηφίζουν Τσίπρα και άλλους αριστερούς προδότες!

 2. avatar petmath

  τι βλακείες λέτε ;;;;;;;;; ποιός θέλει να γίνει επιχειρηματιας όταν θα έχει συνέταιρο το κράτος με 0% κεφάλαιο ;;;;;;;; γιατί τότε φεύγουν ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις και πάνε στο εξωτερικό ;;;;

 3. avatar Νίκος χασαπης

  Οι μισοί επιχειρηματιες και οι άλλοι μισοί στο παμε και στο αδεδυ.

 4. avatar Νίκος χασαπης

  Αυτο λέγεται ψυχοπάθειά. Εαν ένας στους δυο θέλει να γινει επιχειρηματίας,πως γίνεται και κυβερνάνε τα κομμουνια απο το 1973 και μετα? η ελλαδα ειναι δυστυχως μια χώρα φίσκα στην αριστεριλα και αυτα για τους επιχειρηματιες να τα πείτε στον κλυδωνα.

 5. avatar giannis alex

  Το θέμα είναι ότι καμμία κυβέρνηση μέχρι τώρα (με αποκορύφωμα την σημερινή) δεν έχει βοηθήσει τους Έλληνες να δημιουργήσουν επιχειρήσεις. Αντιθέτως μόνο εμπόδια και αντικίνητρα για επιχειρήσεις υπάρχουν.

 6. avatar Bob Hope

  Αυτό είναι σε αντίθεση με την θρησκεία μας. Θέλουν να γίνουν κλέφτες καί ψεύτες της κοινωνίας μας. God Bless Ελλάδα!!

  1. avatar Νίκος χασαπης

   Μετα τους [...] σειρά εχουν οι κλεφτες φαίνεται

 7. avatar τοξοτης

  Δ.Υ. στο πυρ τω εξωτερω , ΕΠΕΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ στον ΚΑΙ'Α'ΔΑ , ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΤΙΙΙΙΙ στο ΔΙΑΟΟΟΟΛΛΛΛΟΟΟΟΟ πρεπει να ΓΙΝΟΥΜΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΤΟΟΟΟΜΜΜΜΑΑΑΑΡΡΡΙΙΙΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ , ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΗ ΦΥΤΡΑ ΣΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. avatar LAKEDEMON

  ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙ!!!!!

 9. avatar myway or amway

  amway οπως λέμε πυραμίδα; Γιατί λογικό το αποτέλεσμα να είναι "να θέλουν όλοι να γίνουν επιχειρηματίες"... Έτσι για να τα ακουμπάνε στις κεφαλές της πυραμίδας!!!
  Και κάτι ακόμα : Στην Ελλάδα αν 1στους2 θέλει να γίνει επιχειρηματίας τότε 100% θέλει να γίνει καφετζής!!! Ή αλλιώς επιχειρηματίας του καφέ!!!

 10. avatar Social Distortion

  Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Η εποχή που κάποιος είχε μαγαζί και ήταν αφεντικό του εαυτού του, τελείωσε!
  Βέβαια αυτή η γελοία βασίζεται στα υπόλοιπα κοπρόσκυλα που θέλουν να μπούν στο δημόσιο και να πληρώνονται για να κάθονται.

 11. avatar amonilot

  Ρωτήστε και τους επιχειρηματίες του 2016, πόσοι θα ήθελαν να είναι μισθωτοί ή δημόσιοι υπάλληλοι. Και επειδή, αυτό που (φυσιολογικά) μπαίνει στο μυαλό του κάθε νέου είναι ότι "εγώ θα μπορέσω καλύτερα από τον άλλον", να τους ενημερώσω ότι η ικανότητα και τα προσόντα, έχουν πάψει να παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο σε μία επιχείρηση. Μέσον (πολιτικό ή κληρικό ακόμα καλύτερα), επιδότηση με κομπίνα, γνωριμίες με τις αρχές και τους δημόσιους λειτουργούς, άμεση πρόσβαση σε παραθυράκια (ακόμα καλύτερα, παραθυράκια για σένα). Αυτά είναι τα προσόντα που χρειάζεσαι για να επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Όποιος τα διαθέτει, προχώρει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει